Krónika

Csernobilban nő a sugárzás, de a szakértők szerint elég idő van a helyzet megoldására

Nem zárható ki egy újabb robbanás

Egyre intenzívebbé váltak a hasadási reakciók a csernobili atomerőműben a szétroncsolt reaktorcsarnok alatt – számolt be róla a minap a Science.

Mint olvasható, a fűtőelemek nagy része a baleset alatt nem semmisült meg, hanem a többi anyaggal, köztük az oltáshoz eredetileg használt homokkal keveredve lávává olvadt össze. Ez a massza bemarta magát a reaktorcsarnok alagsori helyiségeibe, majd ott kihűlve megkeményedett. Ez azt jelenti, hogy az eredeti üzemanyag kilencvenöt százaléka, azaz százhetven tonna sugárzó urán jelenleg is ott van. A folyamat nem figyelhető meg, ugyanis a koncentráció egy elzárt helyiségben növekszik.

Sok a bizonytalan tényező – mondta a hír kapcsán Maxim Szavelijev, a Nukleáris Erőművek Biztonsági Problémáinak Intézete (ISPNPP) egyik kutatója, aki szerint nem zárható ki egy újabb reaktorbaleset. A neutronszám azonban csak lassan növekszik, így a szakembereknek több évük lehet a megoldásra. A Science kiemelte, nem zárható ki az 1986-oshoz hasonló, újabb robbanás, amit az eredetileg az erőmű fölé épített betonszarkofág, valamint a 2016-ban köré felhúzott szuperkupola felfogna.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom