Krónika

Segély Indiának

Vége egy kapcsolatnak – az Európai Bizottság nem hosszabbít az AstraZenecával

Összesen kilencvenöt ingyenes orvosi segélyszállítmányt indít kilenc indiai városba az Emirates légitársaság. Korábban a Qatar Airways már háromszáz tonnányi fuvart küldött Dohából Indiába.

Segély Indiának
Immár Belgiumban is szabad a sör – sok helyen rendőrt kellett hívni a bulizó fiatalokhoz – a 11,6 millió lakosú országban eddig 24,5 ezer halottat követelt a pandémia
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

Az országban szombaton rekordot döntött a napi halálesetek száma, így hivatalosan 4187-en vesztették életüket és 401 078-an fertőződtek meg koronavírussal. Az 1,3 mil­liárd lakosú országban eddig hivatalosan huszonkétmillió fertőzöttje és 238 270 halálos áldozata van a koronavírusnak. Szakértők szerint a valós szám ennek minimum az öt-tízszerese lehet. Thierry Breton belső piaci biztos vasárnap azt mondta, hogy az Európai Bizottság nem hosszabbítja meg az AstraZenecával jú­nius­ban lejáró szerződését – tudósított a The Guardian.

Mint megírtuk, az Európai Bizottság a múlt hónapban jogi eljárást indított a brit–svéd gyártóval szemben, amiért a cég nem teljesítette időben a vállalt szállításait. Időközben az Oxfordi Egyetem vakcinacsoportjának vezetője arról beszélt, hogy hosszú távon nincs jövője a szociális távolságtartásnak és a maszkviselésnek. Andrew Polland a BBC-nek többek között azt mondta, hogy nagy erőfeszítésekre van szükség azért is, hogy még több gyártót tudjanak bevonni a vakcinák előállításába.Szlovákiában átlépte a tizenkétezret a halálos áldozatok száma. Tegnap kiderült az is, az ország bevetné a Szputnyik V vakcinát.

Hasonló tendenciák figyelhetők meg Ukrajnában, ahol tegnapra kevesebb mint öt és fél ezer, a megelőző napinál mintegy 3300-zal kevesebb új koronavírusos beteget és kétszáz alatti elhunytat jegyeztek fel. Javuló adatok mellett Franciaországban eddig 5 829 166 fertőzöttet és 106 438 halálos áldozatot, Spanyolországban pedig 3 567 408 fertőzöttet és 78 792 halálos áldozatot regisztráltak, Olaszországban 4 102 921 fertőzöttet tartanak nyilván, míg a halálos áldozatok száma 122 694.

Lassú konszolidáció
 

Ünnep Spanyolországban, Berlin lazít az oltottaknak, Anglia pedig szabadulna a járványügyi korlátoktól
 

Valóságos utcabált rendeztek Spanyolország több városában szombat este, miután éjféltől hivatalosan megszűnt a fél éve tartó rendkívüli állapot és az éjszakai kijárási tilalom. A tizenhét régióból álló országban csupán Navarra, Valencia, a Kanári- és a Baleár-szigetek tartja fenn a korlátozásokat. Az ibériai országban eddig 3,6 millió koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és meghalt 78 792 ember. Kapcsolódó hír, hogy a felmérések szerint szabadulnának már a járványügyi korlátozásoktól a britek. Boris Johnson kormányfő ma erősítheti meg a korlátozások további enyhítését, így május 17-től a beltéren is lehet majd találkozni. Tegnaptól mentesültek jó néhány korlátozás alól Németországban azok az emberek, akik már mindkét vakcinát megkapták. Számukra megszüntetik a kijárási korlátozásokra, valamint a társas összejövetelekre vonatkozó szabályokat. (PS)

Worldometers: világszerte elérte a 159 milliót a fertőzöttek száma, 3,3 millióan vesztették életüket és 136 millióan meg­gyógyultak a betegségből. Hivatalosan a legtöbb áldozatot (595 606 fő) az Egyesült Államokban regisztrálták.

Kapcsolódó írásaink