Krónika

Az Indiai-óceánba csapódtak be az elszabadult kínai hordozórakéta többtonnás maradványai

Önálló űrbázist szeretnének

Tegnap hajnalban végül az Indiai-óceánba csapódtak be a világ közvéleményét lázban tartó, elszabadult Hosszú menetelés 5B nevű hordozórakéta darabjai.

Mint a kínai állami média közölte, a huszonegy tonna tömegűre becsült jármű jelentős része a Föld légkörébe érve elégett. A koordináták alapján a becsapódás helyszínét Indiától és Srí Lankától délnyugatra határozták meg. Mint beszámoltunk róla, az űrkutatásban járatos szakértők a múlt héten attól tartottak, hogy a rakéta darabjai lakott területre zuhannak.

A hordozórakétával Kína április 29-én juttatta a világűrbe leendő állandó űrállomásának főmodulját, a Tian-he-t (Mennyei harmónia), ám később az irányítóközpont elvesztette az ellenőrzést felette. A tervek szerint az állandó űrállomás létrehozásához a félig balul sikerülttel együtt tizenegy missziót kell teljesíteni, a jövő év végére pedig felküldik a magasba az első háromtagú űrhajóscsoportot, amely immár hosszú ideig, hat hónapig tartózkodik majd ott.

Kapcsolódó írásaink

Magyar sikerek a kozmoszban

ĀA Műegyetemen fejlesztett SMOG-műholdak példáját látva világszertekezdődtek el űrkutatási projektek – A SMOG–1 márciusi küldetése során ismét világelsők lehetnek az intézmény szakemberei