Krónika

Közérthetően az oltásokkal kapcsolatos kérdésekről

A Semmelweis Egyetem kisfilmje a vakcinák klinikai teszteléséről, a mellékhatásokról és a nyájimmunitásról szól

A KliniKaland első évadának záróepizódjában a Semmelweis Egyetem animációs kisfilmje a vakcinák klinikai tesztelésétől a mellékhatásokon át a nyájimmunitásig terjedően foglalkozik a koronavírus-járvány kapcsán felmerülő kérdésekkel.

Amikor egy új vakcinát kifejlesztenek, és az az állatkísérletek során hatásosnak bizonyul, a biztonságunk érdekében többlépcsős klinikai vizsgálaton kell átesnie, hogy kizárják a lehetséges súlyos mellékhatásokat, és igazolják az oltóanyag hatékonyságát – írja az egyetem közleménye, amelyhez hozzáteszik, hogy a vakcinajelöltek esetében a klinikai vizsgálat mindig három szigorúan ellenőrzött fázisból áll, majd ezt követi a már jóváhagyott oltások utánkövetése.

Az első fázisba rendszerint néhány önkéntest vonnak be, ekkor főként az oltóanyag biztonságosságát, illetve a beadott dózisok hatékonyságát vizsgálják. A második fázis már több száz, korcsoportonként elválasztott önkéntest foglal magába. Itt a fő cél, hogy kiderüljön, a vakcinajelölt megvédi-e a kísérlet résztvevőit a kórokozótól. Rendszerint ekkor derül ki az is, összesen hány oltás szükséges a leendő oltóanyagból.

A harmadik fázisig már csak bizonyítottan hatásos vakcinák jutnak el, ám a pontos hatékonyságot és az esetlegesen fellépő mellékhatásokat ekkor állapítják meg. Ez a leghosszabb, legdrágább és egyben legbonyolultabb fázis, amelybe olykor több tízezer eltérő egészségi állapotú, nemű és életkorú személyt vonnak be. Ezt követően indulhat a tömeges gyártás. Az utánkövetéses vizsgálatok azonban az oltási kampány során is folytatódnak.

A vakcinák mellékhatásainak tekintik az oltási reakciókat és a szövődményeket. Oltási reakciók gyakran jelentkeznek, ám gyorsan múló következményekről – láz, bőrpír – beszélhetünk. A szövődmények már komolyabb mellékhatásnak számítanak, ekkor az adott személy az átlagostól eltérően, negatívan reagál a beadott vakcina valamely összetevőjére. Biztonságosnak minősített védőoltásoknál csak nagyon ritkán jelentkeznek szövődmények, viszont vírusfertőzés esetén nagyobb eséllyel alakulhatnak ki.

Ha elég embert oltanak be egy adott kórokozó ellen, amihez még azok védettsége is társul akik már átestek a betegségen, akkor úgynevezett nyájimmunitás alakul ki. Ilyenkor a beoltottak és a kigyógyultak együttesen lelassítják, majd végül teljesen megakadályozzák a betegség további terjedését. Amennyiben tehát az átoltottság elég nagy méretet ölt, lehetőségünk lesz teljesen legyőzni a járványt.

Kapcsolódó írásaink