Krónika

Nem javul a helyzet Indiában

Koronavírus. Befejezte tegnap a tárgyalásait az EU a Pfizer és a BioNTech cégekkel, így az új megállapodás szerint 1,8 milliárd dózist fognak szállítani a kontinensre 2023 végéig

Az év eleje óta Brazíliában minden harmadik haláleset oka a koronavírus volt. Indiában sem csökkennek a mutatók, eddig több mint húszmillió fertőzöttet és hivatalosan kétszázhúszezer áldoza­tot jegyeztek fel a kontinensnyi országban.

Nem javul a helyzet Indiában
Az egészségügyi személyzet egy speciális hordággyal készül fel egy fertőzött légi szállítására Nepál egyik repülőterén
Fotó: AFP/Prakash Mathema

Az esetleges trombózisos megbetegedés miatt hatalmas a bizonytalanság az AstraZeneca-vakcinával szemben Romániában − írta tegnap a Foter.ro portál. Ettől függetlenül kedden az eddigi legnagyobb szállítmány érkezik az oltóanyagból. A szerből az ország eddig több mint másfél millió dózist kapott, amiből kevesebb mint hatszázezret oltottak el. A Pfizer-vakcina ezzel ellentétben töretlen népszerűségnek örvend.

Átlépte az azonosított esetek száma a húszmilliót Indiában. Tegnap 3449-en haltak bele a járványba, az összes, hivatalosan igazolt halálesetek száma így már több mint kétszázhúszezer – ám a valós mutató ennek minimum a másfélszerese lehet.

Rahul Gandhi indiai ellenzéki vezető a hír kapcsán az ország lezárását sürgette. A közeli Kambodzsában is tovább emelkedett a megbetegedések száma. Ugyancsak nem javul a helyzet Brazíliában, ahol az év eleje óta minden harmadik haláleset oka a koronavírus volt – írja a CNN. Az ország statisztikai hivatala szerint január 1. és április 30. között 615 329-en hunytak el, ebből hivatalosan 208 370-en a vírus következtében.

Jövő hét elejéig engedélyezheti az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala a 12 és 15 év közötti fiatalok oltását a Pfizer-vakcinával − írja a Guardian. A jóváhagyás azóta várat magára, hogy márciusban a gyártó kijelentette, e korosztályban is biztonságosan alkalmazható az oltóanyaguk.

Befejezte tárgyalásait az Európai Unió a Pfizer és a BioNTech cégekkel. Ennek hatására a jövőben nagy mennyiségű vakcina fog érkezni a térségbe, hogy megkönnyítse a gazdaság és a határok újbóli megnyitását – írja a Bloomberg. A Pfizer összesen 1,8 milliárd adag vakcinát fog szállítani az EU-ba 2023 végéig. Ez a mennyiség fejenként évi két emlékeztető oltás beadását biztosíthatja a teljes népesség számára, az újszülötteket is beleértve.

Elhúzódó járványra készíti föl az észak-koreai állami média a lakosságot. A Koreai Munkapárt sajtóorgánuma, a Rondong Sinmun című észak-koreai állami napilap szerint az „elkerülhetetlen valóság” szükségessé teszi a járvány elleni óvintézkedések szigorítását, valamint az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un iránti lojalitás megerősítését. Észak-Koreából eddig nincsenek hivatalos adatok koronavírus-fertőzöttekről.

Sok a nehézfém a vásznakban
 

Rendkívül károsak a környezetre az eldobált szájmaszkok
 

Az eldobható szájmaszkok szennyező vegyi anyagokat és mikroműanyagokat juttathatnak a környezetbe – írta meg tegnap kutatók közlésére hivatkozva a BBC. A tudósok szerint szigorúbb szabályozásra és további vizsgálatokra lenne szükség a témában.

A szennyező anyagok leggyakrabban a gyártás közben használt színezékekben fordulnak elő, amelyeket főleg Dél-Ázsiában és Kínában készítenek. Olyan, alacsony dózisban is mérgező nehézfémek nyomait találták meg a vizsgálatban, mint az ólom, az antimon vagy a kadmium. Becslések szerint világszerte több mint kétszázmilliárd maszk készült egy év alatt.
(LMA)

Nyitnak az iskolák

Dánia enyhít, és Németország is többet adna a beoltottaknak

Május 6-tól enyhít a járványügyi korlátozásokon Dánia. Újranyitnak az iskolák, és sok beltéri tevékenységet is engedélyeznek − közölte az egészségügyi minisztérium. Az intézkedések szerint az országban ismét látogathatóvá válnak a színházak, a mozik, a sportlétesítmények és az edzőtermek is.

A szolgáltatásokat oltási igazolvánnyal vagy 72 óránál nem régebbi negatív teszt felmutatásával lehet igénybe venni. Kapcsolódó hír, hogy a kijárási korlátozások alól is felmentést kapnak Németországban azok, akiket korábban már beoltottak vagy átestek a fertőzésen. Az új szabályok pénteken lépnek életbe.
(FP)

Sok idős még nem kapott vakcinát
 

Szlovákiában kevés a pozitív teszt, Szlovénia gyorsítana
 

Szlovákiában keddre 381 PCR-teszt lett pozitív – jelentette a Parameter.sk. A halálos áldozatok száma negyvennyolccal nőtt egy nap alatt. Az 5,4 millió lakosú országban több mint 1,1 millióan kapták meg legalább az első adag védőoltást.

Az országban egyébként kevesen kérik a vakcinát. Az egészségügyi minisztérium közölte, akik átestek a fertőzésen, annak igazolt leküzdése után két héttel már megkaphatják a vakcinát. Eközben Szlovéniában a jelenleginél háromszor több embert kellene beoltani egy nap alatt, különben az immunizáció őszig is eltarthat. Eddig a 70 év felettiek alig fele kapta csak meg valamelyik oltást.
(PS)

Még tartanak a mutációktól

Napok óta csökken az új betegek száma Ukrajnában

Keddre tovább lassult Ukrajnában a koronavírus-fertőzés terjedése, kevesebb mint 2500 új beteget jegyeztek fel, az elhunytak száma (166) is jóval alacsonyabb volt a korábbiaknál, viszont a járványnak már így is közel 45 ezer halálos áldozata van .

Ugyan már ötödik napja egyre kevesebb az új beteg, ám lehet, hogy a csökkenés csupán azzal magyarázható, hogy hétvégenként és ünnepnapokon kevesebben fordulnak orvoshoz. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter korábban arról beszélt, hogy Ukrajna kezd kijönni a járvány harmadik hullámából. Olha Bohomolec neves orvos ugyanakkor kiemelte, ősszel a vírus új mutációi a most tavaszinál is súlyosabb helyzetet teremthetnek.
(PS)

Olaszország hívogat
 

Egyszerű szabályokat szeretne Róma a turizmus elindításához
 

Világos és egyszerű szabályokra van szükség az európai és nemzetközi idegenforgalom újraindítására – jelentette ki tegnap Mario Draghi. Az olasz miniszterelnök az európai zöldigazolvány június második felétől számított életbe léptetését jelentette be a G20-országcsoport turisztikai minisztereinek tanácskozását követően Rómában.

A találkozót záró online sajtótájékoztatón Mario Draghi kijelentette, a világ ismét Olaszországba akar utazni, és ők készen állnak mindenki fogadására. Hozzátette, tudja, hogy az idegenforgalom erősebb lesz, mint valaha. Több kommentátor szerint mindehhez fel kellene gyorsítani az oltási folyamatot, mivel eddig a lakosság negyede kapott csak vakcinát.
(LMA)

Kapcsolódó írásaink