Krónika

Az óvatos nyitás útján Ausztria

Az üzletek és a szolgáltatások újra működhetnek, május közepén tovább lazítanak, de csak oltva, negatív teszttel vagy gyógyultan lehet például étterembe menni

Ausztria nagy részén véget ért az egy hónapos teljes zárlat. Bécsben is megnyitottak az üzletek. Az in-diai koronavírus-mutáns valószínűleg már az országban van, de ez nem befolyásolja nyitási terveiket.

Az óvatos nyitás útján Ausztria
Sorállás egy bécsi ruhabolt előtt. A bevásárlóközpontok parkolói is megteltek
Fotó: AFP/APA/Oe Klamar

Hétfőn, egy hónap után véget ért a szigorú lockdown Alsó-Ausztriában és Bécsben. Kinyithattak a nem létfontosságú üzletek, a szolgáltatók, a múzeumok és az állatkert is. Zárt terekben kötelező az FFP2-es maszk, a fodrászatokban, kozmetikákban, masszázsszalonokban a negatív koronavírusteszt. Az emberek indok nélkül elhagyhatják lakóhelyeiket, illetve két háztartás tagjai, maximum négy felnőtt gyűlhet össze.

Széleskörű országos lazítások viszont csak május közepétől lesznek. (Vorarlberg és Burgenland tartományokban már korábban nyithattak.) Sebastian Kurz kancellár április 23-án bejelentette, hogy hat hónap után május 19-én kinyitnak az éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is. Bevezetnek egy úgynevezett „zöldútlevelet”, amit a beoltottak, a gyógyultak és a negatív teszttel rendelkezők kapnak meg.

Ezzel lehet majd éttermekbe, hotelekbe, kulturális és sportrendezvényekre menni. Utóbbi létesítmények befogadóképességük 50 százalékát tölthetik be. Beltéren ezerötszáz, kültéren pedig háromezer fő a maximális közönséglétszám. Záróra 22 órakor lesz. Az iskolák két nappal korábban, május 17-én nyitnak meg, és heti háromszor tesztelik majd a gyerekeket.

Közben az országban valószínűleg már jelen van az indiai vírusva­riáns, de ez nem veszélyezteti a nyitási terveket – erről beszélt Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter az APA osztrák hírügynökségnek. Mint mondta, öt esetben fennáll az indiai mutáció gyanúja: kettőt Salzburgban, hármat pedig a magyar határ közelében fekvő Miklóshalmán találtak. A levett mintákat még vizsgálják, egyértelmű és pontos eredmény hét közepére várható. Egyébként már csütörtökön elrendelték a repülőgépek beutazási tilalmát Indiából.

A lakosság 26,4 százaléka kapta meg legalább az első vakcinadózist. Hétfőre 1091 új esetet azonosítottak, 15-en haltak meg, összesen 10 260-an hunytak el a járványban.

Idén sem tartják meg az Oktoberfestet

A járvány miatt, ahogyan tavaly, idén is elmarad a müncheni Oktoberfest, a világ legnagyobb sörfesztiválja, amelyre a bolygó minden sarkából összesereglenek az emberek. A fertőzésveszély miatt még nagy a kockázat, jövőre viszont már ismét meg lehet rendezni, ha az egész világon megfelelően halad az oltási kampány – mondta Markus Söder bajor miniszterelnök Dieter Reiter müncheni főpolgármesterrel tartott tájékoztatóján.

Az MTI tudósítása szerint kiemelte, hogy a tartományi kormány csak javasolja a rendezvény elhalasztását, a döntés a helyi önkormányzat dolga. A kormány nemcsak az Oktoberfest, hanem az összes többi nagy bajorországi fesztivál elhalasztását javasolja. Dieter Reiter elmondta, hogy nem volt könnyű másodszor is elrendelni az Oktoberfest elhalasztását, mert a fesztiválnak sok-sok millió rajongója van, és sok embernek a megélhetést biztosítja.

Azonban az egészség védelme minden gazdasági érdekkel szemben elsőbbséget élvez. A bő hatmillió látogatót a német városba vonzó sörfesztivált idén szeptember 18-tól október 3-ig tartották volna. A legutóbbi, 2019-es Oktoberfest 1,23 milliárd eurós (450 milliárd forint) bevételt hozott Münchennek. Az Oktoberfestet 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek. Azóta huszonötször maradt el, háború, gazdasági válság vagy járvány miatt.

Pontosított Horvátország

A kétszer oltottak karantén nélkül mehetnek az Adriára

Vasárnap pontosította a horvát belügyminisztérium az országba történő beutazással kapcsolatos közleményét – olvasható a Koronavirus.hr oldalon. A hivatalos honlapon megjelent közlemény szerint karanténkötelezettség nélkül azok léphetik át a határt, akik rendelkeznek 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel vagy az EU-ban elfogadott antigéngyorsteszttel, illetve megkapták mindkét oltást. A második dózistól számítva legalább tizennégy napnak kell eltelnie. A hét év alattiakat nem kell tesztelni.

Egy oltás csak abban az esetben elégséges, ha az illető már átesett a koronavírus-fertőzésen, és azt igazolni is tudja. Az első vakcinától számított időszak nem lehet hosszabb, mint öt hónap. A korábbi fertőzöttség igazolható 180 napnál nem régebbi, de az utazást megelőzően legalább tizenegy nappal korábban kiállított pozitív PCR- vagy antigénteszttel is.
(LMA)

Júniusban várható eredmény
 

Vizsgálja a Pfizer-vakcinát a 12–15 évesek körében az uniós gyógyszerügynökség
 

Megkezdte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) annak értékelését, hogy a Pfizer-BioNTech védőoltása alkalmazható-e a 12–15 éves korosztály esetében – közölte a hatóság hétfőn. A Comirnaty nevű oltóanyag jelenleg 16 éven felülieknél használható. Az MTI jelentése szerint az uniós ügynökség illetékes kockázatértékelő bizottsága gyorsított eljárás keretében végez értékelést a gyártók kérelme és az azzal együtt benyújtott, 12 évesnél idősebb fiatalok bevonásával végzett klinikai vizsgálatok eredményei alapján.

A bizottság véleményét várhatóan június végéig közzéteszi. A Pfizer és a BioNTech pénteken nyújtott be kérelmet arra, hogy az EMA a feltételes forgalomba hozatali engedélyét egészítse ki azzal, hogy az orvosi alkalmazási javallat a 12–15 év közöttiekre is vonatkozik. Ha ez megtörténik, a módosított engedély mind a 27 EU-tagországban júniustól érvényes lehet.
(PS)

Worldometers: világszerte már közelít a 154 millióhoz a fertőzöttek száma, több mint 3,2 millióan vesztették életüket, és 131,3 millióan meg­gyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink