Krónika

Nemzetközi segítség érkezik Indiába

A WHO, az EU és az Egyesült Államok is a védekezéshez, gyógyításhoz szükséges eszközöket küld az országba – az indiai dupla mutáns már Olaszországban jár

Összefogott a világ, hogy segítő kezet nyújtson a járvány drámai pusztításával küzdő Indiának, amely tavaly már azt hitte, leigázta a Covid–19-et.

Nemzetközi segítség érkezik Indiába
Holttesteket égetnek Új-Delhiben. Túlterheltek a krematóriumok
Fotó: AFP/Prakash Singh

Hatodik napja háromszázezer fölött van a napi új fertőzöttek száma Indiában. Már 17,6 millióan betegedtek meg a járvány kezdete óta, és csaknem 198 ezer ember vesztette életét. A kórházakban elfogyott az oxigén, túlterheltek a krematóriumok.

Kedd hajnalban elsőként landolt Indiában az Egyesült Királyság repülőgépe lélegeztetőgépekkel a fedélzetén. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője bejelentette, hogy kulcsfontosságú felszerelést és készletet küldenek, köztük négyezer oxigénkoncentrátort. Az Európai Unió a katasztrófahelyzetek kezelésének támogatására létrehozott polgári védelmi mechanizmusának keretében oxigént, gyógyszert és orvosi felszerelést juttat el az országba – jelentette be tegnap Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos.  

Eközben az Egyesült Államok hatvanmillió, még engedélyre váró AstraZeneca-vakcinát halmozott fel. Ám oltás helyett egyelőre a vakcina­gyártáshoz szükséges alapanyago­kat, teszteket, és lélegeztetőgépeket küldenek. Több mint tízezer oxigén­koncentrátort küld Kína is.

Az 1,4 milliárd lakosú országban január eleje óta 142,5 millió adag védőoltást adtak be. Tavaly Indiában is emberek milliói kapták el a vírust, ám a legtöbben enyhe tünetekkel átvészelték a betegséget. A kormány hivatalos üzenete akkor úgy szólt, „India leigázta a Covid–19-et” – erről írt a New York Times. Így feloldották a korlátozásokat: esküvőket, politikai gyűléseket és vallási összejöveteleket is lehetett tartani. Áprilisban megrendezték a világ egyik legnagyobb vallási összejövetelét, ahol emberek milliói ünnepeltek.

A fertőzőbb új mutációk is szerepet játszhattak a jelenlegi helyzet kialakulásában. Az indiai dupla mutáns variáns már Európában jár, legutóbb az észak-olaszországi Veneto tartományban mutatták ki a jelenlétét.

Egy hónap zárlat után
 

Bécsben május 3-án kinyithatnak az üzletek és a szolgáltatók
 

Jövő hétfőn feloldják az egy hónapig tartó teljes zárlatot Bécsben – jelentette be az osztrák főváros polgármestere kedden. Michael Ludwig az MTI tudósítása szerint hangsúlyozta, hogy a teljes zárlat hatásosnak bizonyult, hiszen javultak a járványügyi mutatók. Újra kinyitnak az üzletek, a szolgáltatók, a múzeumok és az állatkert is. Mindenütt kötelező lesz az FFP2-es maszk,  a fodrászatokban például negatív tesztet kell felmutatni. Az éttermek, mozik, színházak és sportlétesítmények május 19-éig még biztosan zárva maradnak. Május 19-én várhatóan az éttermek teraszait és kerthelyiségeit nyitják meg. E naptól országosan Sebastian Kurz kancellár múlt heti bejelentése alapján teljes nyitás jön. Keddre 1625 új fertőzöttet azonosítottak, és 28-an hunytak el.
(PS)

Röviden

SZERBIA: Ismét lehetőség van arra, hogy külföldiek is megkapják a koronavírus elleni védőoltást, ám előzetesen regisztrálniuk kell az erre a célra létrehozott internetes olda­lon. A helyiek előnyt élveznek a védőoltások beadásakor, ám Belgrádnak érdeke a gyors vakcináció. Eddig harminckilencezer külföldit oltottak be Szerbiában.

CSEHORSZÁG:  Tovább lassult a járvány terjedése, de változatlanul lassan halad az oltási folyamat. A szűrések hétfőn 2560 új, igazolt fertőzést mutattak ki, ami mintegy huszonöt százalékkal kevesebb, mint egy hete. Az oltási folyamatot elsősorban a vakcinahiány hátráltatja. Az üzletek nyitásáról csütörtökön dönt
a kormány.

ROMÁNIA: Naponta 80–90 ezer vakcinát adnak be. Május 4-től a családorvosi rendelők és több orvosi egyetem is bekapcsolódik az oltási kampányba. Bárki talál néhány napon belül szabad időpontot az előjegyzési portálon. Déva és Kolozsvár után ma Bukarestben is megnyitják a parlament előtti óriásparkolóban az első autós oltóközpontot.

Worldometers: világszerte már meghaladta a 149 milliót a fertőzőttek száma, több mint 3,1 millióan vesztették életüket, és 126,7 millióan meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink