Krónika

India: második napja döntött rekordot az új fertőzöttek száma, többen életüket vesztették egy kórháztűzben

Tombol a járvány

Csütörtök után pénteken is rekordot döntött a napi fertőzések és halálesetek száma az 1,3 milliárd lakosú Indiában. Péntekre több mint 332 ezer új beteget azonosítottak, és 2263-an hunytak el.

India: második napja döntött rekordot az új fertőzöttek száma, többen életüket vesztették egy kórháztűzben
A kórházakban fogytán az oxigén, nagy kincs minden tartály
Fotó: AFP/NurPhoto/Ritesh Shukla

A járvány eleje óta több mint tizenhatmillióan kapták már el a fertőzést, és mintegy 187 ezren hunytak el az országban. A főváros, Újdelhi számít a járvány egyik gócpontjának, a mintegy húszmilliós fővárosban hétfő este egyhetes vesztegzár lépett életbe. A kórházakon óriási a terhelés, fogytán van az oxigén, nincs elég ágy a betegeknek. A járvány leginkább Maharastra államot sújtja.

Szakértők szerint az esetszámok megugrásához hozzájárult a vírus Indiában felfedezett, fertőzőbb dupla mutáns variánsa is. Narendra Modi miniszterelnök kormányát több bírálat is érte amiatt, hogy a járvány ellenére tömegrendezvényeket tartott a helyhatósági választások miatt, és engedélyezte vallási fesztiválok megtartását. Az országban körülbelül 135 millió oltást adtak be.

Leginkább a hazai gyártású oltásokat alkalmazzák, de Újdelhi gyorsított eljárásban engedélyezné a Pfizer, a Moderna, valamint a Johnson & Jonhson vakcináit. A tragikus helyzetet fokozza, hogy Mumbai városától nem messze pénteken tűz ütött ki egy kórház intenzív osztályán, aminek következtében a BBC jelentése szerint legalább tizenhárom beteg meghalt.

Kapcsolódó írásaink