Krónika

Elszabadult a járvány Indiában, negatív világrekord dőlt meg

Katasztrófa szélén a kórházak, fogytán az oxigén, van, ahol már nem tudnak beteget fogadni, eközben már Európában jár a dupla mutáns vírusvariáns

Soha egyetlen országban sem regisztráltak annyi új fertőzöttet, mint tegnap Indiában. Az ázsiai országban már dupla és tripla mutáns vírusvariánst is azonosítottak.

Elszabadult a járvány Indiában,  negatív világrekord dőlt meg
Sportcsarnokból oltóközpont Guwahati városában. Tömegek várakoznak
Fotó: AFP/Biju Boro

Csütörtökre 314 835 új fertőzöttet jelentettek Indiában. A szörnyű szám világrekord, ugyanis a járvány kezdete óta még a világon sehol nem regisztráltak egy nap alatt ilyen sok új beteget, és több mint 2100-an hunytak el. Az 1,3 milliárdos Indiában már több mint 16 millió fertőzésről tudni.

Az MTI tudósítása szerint több város, köztük Újdelhi kórházai is ágy- és oxigénhiánnyal küzdenek, és arra figyelmeztetnek, hogy néhány helyen csak pár órára elegendő orvosi oxigén áll a lélegeztetett betegek rendelkezésére. Újdelhiben a kórházak több mint kétharmada már nem tud szabad ágyat biztosítani a betegek számára, ezért azt tanácsolták a fertőzötteknek, lehetőség szerint maradjanak otthon.

A Reuters szerint Maharastra államban több mint húsz páciens azért vesztette életét, mert a lélegeztetőgépekből kifogyott az oxigén. Mintegy 110 millióan kapták meg eddig valamelyik vakcina első adagját. A hatóságok bejelentették, hogy május 1-jétől minden 18 éven felüli hozzájuthat az oltáshoz, szakértők azonban máris arra figyelmeztetnek, hogy ez 600 millió embert jelent, és egyelőre nem lesz mindenkinek elegendő oltóanyag. Narendra Modi indiai miniszterelnök kormányát több bírálat is érte amiatt, hogy a járvány ellenére zsúfolt tömegrendezvényeket tartott a helyhatósági választások miatt, és engedélyezte vallási fesztiválok megtartását, akár több millió résztvevővel is.

A helyzetet nehezíti, hogy az országban, a B.1.617 jelű variáns terjed, amelyen két mutáció is megtalálható. Valószínűleg fertőzőképesebb, de azt nem lehet tudni, hogy halálosabb-e. Sőt, a dupla után egy még újabb, úgynevezett tripla mutáns bengáli vírustörzs (B.1.618) is megjelent az országban. Lehetséges, hogy utóbbi ellen nem nyújt védelmet, ha valaki átesett a fertőzésen és az sem, ha megkapta az oltást.

A dupla mutáns világszerte legalább tíz országban megjelent már, például Ausztráliában, Új-Zélandon, az Egyesült Államokban, Belgiumban, Németországban és az Egyesült Királyságban.

Múlt héten Matt Hancock brit egészségügyi miniszter közölte, már több mint 103 esetben mutatták ki a jelenlétét. Ma hajnaltól az, aki az elmúlt tíz napban Indiában járt, nem léphet az ország területére. A brit állampolgárok hazatérhetnek, de tíz napra szállodakaranténba kerülnek.

Franciaország is karanténba küldi az Indiából beutazókat. A franciáknál szerdán csaknem 35 ezer új fertőzöttet azonosítottak, és több mint háromszázan hunytak el. A kórházakban 32 ezer fertőzöttet ápolnak, és az intenzív osztályokon rendelkezésére álló nyolcezer ágyon csaknem hatezer súlyos beteg fekszik, ami kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, de több, mint a második hullám őszi tetőzése.

Worldometers: világszerte már meghaladta a 145 milliót a fertőzőttek száma, több mint hárommillióan vesztették életüket, és 123 millióan meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink