Krónika

Szputnyik V-ért utaznak a németek Moszkvába

A lassan haladó német oltási program is generálja a mind népszerűbbé váló vakcinaturizmust

Egy csoport német turista utazott a hétvégén Oroszországba, hogy megkapják a Szputnyik V koronavírus elleni védőoltást, mivel Németországban továbbra is csak nagyon lassan halad a lakosság átoltása.

Szputnyik V-ért utaznak a németek Moszkvába
Irány Moszkva! Egyre több német dönt úgy, nem vár tovább, Oroszországban oltatja be magát
Fotó: AFP/dpa/Boris Roessler

Ez az első konkrét példája annak a korábban beharangozott tervnek, miszerint német utazási irodák úgynevezett vakcinatúrákat szerveznek az orosz fővárosba.

Sajtóértesülések szerint most legalább ötven német turista repült Frankfurtból Moszkvába. A háromnapos program keretében a résztvevőknek megmutatták a várost és a látványosságokat, majd egy magánklinikán az oltást is megkapták. Hans Blank, a vakcinatúra szervezője szerint egyre több német akar Moszkvába utazni.

Nemcsak az oltás lehetősége vonzza őket, hanem az is, hogy Moszkvában nincsenek komolyabb járványügyi korlátozások, így szabadon járhatnak éttermekbe, múzeumokba és bárokba. A legtöbb résztvevő abban is egyetért, hogy nagyon lassan halad a német oltási program. Sokuknak öt-tíz hónapot kellene várniuk arra, hogy hozzájussanak a védőoltáshoz, emiatt inkább más megoldást keresnek.

Hazai járványgörbe
 

Az oltások intenzitása is közrejátszik a magyar fertőzöttek számának csökkenéséhez
 

Új fertőzöttek száma Magyarországon, egymillió főre vetítve
Új fertőzöttek száma Magyarországon, egymillió főre vetítve
Fotó: MH-gyűjtés

A harmadik hullám csúcsához képest 70 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma hazánkban. A kedden jelentett újfertőzött-szám (egymillió főre vetítve 168) két hónapos minimumot jelent, és alacsonyabb az EU-s napi átlagnál (197 fő.) A legfrissebb adatot egyelőre nem tudjuk összevetni az országok eltérő adatközlési módszertana miatt.

Nyilvánvaló, hogy a magyarországi javuló járványügyi adatokban az oltások kiemelkedően magas számának hatása is közrejátszik. Jelenleg továbbra is Ciprus, Svédország, Horvátország és Franciaország regisztrálja a legtöbb fertőzöttet naponta az EU-ban, bár ez utóbbi országnál előfordul, hogy napokon keresztül nem közöl adatot.

A beoltottak aránya a lakosság számához viszonyítva a járvány kezdete óta
A beoltottak aránya a lakosság számához viszonyítva a járvány kezdete óta
Fotó: MH-gyűjtés

Nemsokára cseppenteni is lehet

Minden ismert mutáció ellen védelmet nyújt a Szputnyik V vakcina

A Szputnyik V a SARS-CoV-2 minden ismert változatával, így a brit, a dél-afrikai és a brazil mutációval szemben egyaránt védelmet ad – jelentette ki tegnap Alekszandr Gincburg. Az oltóanyagot kidolgozó Gamaleja Intézet igazgatója a Vesti.ru állami médiaportálon megjelent interjúban egyebek mellett arról beszélt, termékükkel eddig világszerte tíz–tizenegymillió embert oltottak be.

Mint mondta, munkatársai két módszert is kidolgoztak a vakcina korszerűsítésére. Az akadémikus azt állította, hogy a védőoltás beadása után akár három évig is fennmaradhat a magas antitestszint. Hozzátette, az év végén vagy 2022 elején a Szputnyik V már orrcsepp formájában is bevihető lesz a szervezetbe.
(LMA)

Távolságot akarnak tartani

Az EU nem igényli az AstraZeneca és a Johnson & Johnson extra oltóanyagát

Az Európai Unió várhatóan nem tart igényt az AstraZeneca és Johnson & Johnson gyógyszergyárakkal kötött szerződések záradékában lehetőségként szereplő további, összesen 300 millió pótlólagos adag koronavírus elleni vakcinára, a kieső dózisokat az EU a Pfizer–BioNTech vállalat oltóanyagával kívánja pótolni – közölte az Európai Bizottság szóvivője a Reuters hírügynökséggel.

A név nélkül nyilatkozó forrás az okok között említette, hogy a brüsszeli testület el kívánja hagyni azokat az oltóanyagokat, amelyekkel összefüggésben nagyon ritka vérrögképződéses eseteket jelentettek, továbbá bizonyos távolságot kíván tartani az uniós tagországok vakcinaellátását gyártási problémákra hivatkozva hátráltató AstraZeneca brit–svéd vállalattól.
(FP)

Nem kell bejelentkezni

Tegnaptól már bárki szabadon megkaphatja az oltást Szerbiában

Előzetes regisztráció nélkül is meg lehet kapni a Pfizer–BioNTech vakcináját és a Szputnyik V-t Szerbiában szerdától – közölte tegnap az országos közegészségügyi intézet. Mint írták, korábban a Sinopharm, valamint az AstraZeneca termékét is előzetes bejelentkezés nélkül kaphatták meg a szerbiai állampolgárok, az ott élő külföldiek, de akár a csak az oltás miatt az országba érkezők is.

Az országban már meghaladta a 3,5 milliót a beadott oltások száma. A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 2965-tel 667 937-re, Koszovóban 442-vel 101 910-re, Észak-Macedóniában 766-tal 147 998-ra, Montenegróban 199-cel 95 894-re, míg Bosznia-Hercegovinában 722-vel 191 875-re növekedett. (LMA)

A főváros a legkritikusabb terület

Gyorsult a fertőződés Ukrajnában, nem akar csillapodni a vírus terjedése

Ukrajnában ismét tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, több mint tizenkétezer új beteget jegyeztek fel, mintegy háromezer-kétszázzal többet a megelőző napinál, és a halálos áldozatok száma is megint négyszáz fölött járt. Denisz Smihal miniszterelnök tegnap bejelentette, hogy a kormány június 30-ig meghosszabbítja az országos karantént.

A politikus arra kérte a lakosságot, hogy az ortodox húsvéti és a május eleji ünnepek alatt továbbra is kerüljék el a nagy létszámú csoportosulásokat. A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 1,974 millióra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 40 796-ra. A legtöbb új beteget a fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

(LMA)

Kapcsolódó írásaink