Krónika

Már 3 419 450 fő a beoltottak száma hazánkban

Meghalt 214, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 3607 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön, kiemelve: eddig 3 419 450 embert oltottak be Magyarországon, közülük 1 453 300-an már a második adag vakcinát is megkapták.

Már 3 419 450 fő a beoltottak száma hazánkban
Beoltanak egy férfit az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A kormányzati portálon azt írták: 760 967-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 26 001-re, a gyógyultaké 469 592-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 265 374. Kórházban 7507 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 876-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 41 857-en vannak, a mintavételek száma 5 205 923-ra nőtt.

Közölték: a járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de a brit vírusmutáns továbbra is napi több ezer embert fertőz, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása elengedhetetlen.

A kormány szerdai ülésén hozott döntésekről a csütörtöki Kormányinfón adnak tájékoztatást - írták.

Kiemelték: a járvány megfékezéséért a kormány meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, tehát továbbra is kötelező a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, és érvényben marad este 10 órától a kijárási tilalom is.

Hozzátették, hogy az oltási program előrehaladásával párhuzamosan ugyanakkor közeledik a védelmi intézkedések feloldásának második fokozata is: a teraszok készülhetnek a nyitásra. A vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót - emlékeztettek. A teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek majd nyitva. Az ott tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselniük, de a felszolgálóknak igen. Jelentős segítségnek nevezték, hogy a kormány eltörli a teraszok után az önkormányzatoknak fizetendő közterületi díjat.

A kormány emellett május 23-áig meghosszabbította a határellenőrzést, amelynek változatlanul a járvány megfékezése és a Magyarországra belépők ellenőrzése a célja.

A lépcsőzetes újraindítás első fokozatának intézkedései között említették, hogy a kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosult, az üzletek reggel 5 óra és 21.30 között lehetnek nyitva, és átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben. Nyitva lehetnek a fodrászatok, a kozmetikák és más szolgáltatók is.

Hétfőtől kinyithattak az óvodák, az iskolák alsó tagozatai, valamint a felnőttképzésben is lehetséges a jelenléti oktatás és a vizsgák megtartása. A felsősök és a középiskolások május 10-étől térhetnek vissza a tantermi oktatáshoz.

Szabadidős sporttevékenység - a kijárási tilalmon kívüli időszakban - továbbra is folytatható, másoktól legalább 1,5 méter távolság betartásával. A szállodák és fitnesztermek továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

Közölték: már a 4,3 milliót is meghaladja az oltásra regisztráltak száma, az eddig regisztráltak 70 százaléka pedig már meg is kapta az oltást. Azt kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Minden, Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen - hangsúlyozták.

Emlékeztettek: az uniós beszerzésből öt gyártótól - Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac - várható 24 millió adag vakcina. Ezek közül eddig csak a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. A nyugati vakcinákon túl 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is vásárolt Magyarország. A Sinopharm-oltóanyagból 1,1 millió, a Szputnyikból 1,3 millió adag érkezett eddig Magyarországra.

Hozzátették: a kínai vakcinából hétvégén várhatóan 600 ezer adag érkezik Magyarországra, ezekkel jövő héten a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon oltanak majd.

Ismertették, hogy a kormány online időpontfoglaló rendszert tesztel, amellyel a regisztráltak a jövő heti, kórházi oltópontokon történő oltásokra foglalhatnak időpontot. A tesztelésben részt vevő regisztráltak csütörtök 16 óráig foglalhatnak időpontot.

Az oltásra jelentkezett idősek több mint 90 százaléka és a regisztrált 18-59 év közöttiek 54 százaléka is megkapta már az oltást - jelezték.

Közölték: a szakmai ajánlások szerint már a várandósok is kérhetik az oltást. Nekik szintén regisztrálniuk kell a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd a regisztrációt jelezniük kell a háziorvosnak, aki egyéni mérlegelés alapján dönt az olthatóságról és gondoskodik az oltás megszervezéséről.

Igazolt fertőzöttek száma megyénként
Igazolt fertőzöttek száma megyénként
Fotó: koronavirus.gov.hu

Az oltásra érkezőket arra kérik, hogy az időpontra pontosan érkezzenek a tumultus elkerüléséért.

 A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van - írták.

Hozzátették: a kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további családvédelmi intézkedéseken dolgozik és elindította a gazdaság-újraindítási akciótervet.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (138 014) és Pest megyében (105 827) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (42 756), Győr-Moson-Sopron (42 076) és Hajdú-Bihar megye (40 478). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (16 777).

Kapcsolódó írásaink

Az oltás életet ment

ĀA kormány megható videóval hívja fel a figyelmet az oltás fontosságára - Szentkirályi Alexandra: Az egyetlen megoldás a vakcina + VIDEÓ