Krónika

Súlyosbodó helyzet Kárpátalján

A világ legrangosabb tudományos folyóirata, a The Lancet szerint a kínai Sinopharm-vakcina hatásos a vírus dél-afrikai mutációja ellen is – Közben az Egyesült Államokban a gyógyszerfelügyelet leállíttatta a baltimore-i Emergent oltóanyaggyárat

Romániában lassul a járvány, de rekordot dönt a halálozás. A Covid gyógyításában áttörést hozhat egy régi, asztma elleni gyógyszer. A legfrissebb hír szerint a Johnson & Johnson ismét szállít vakcinát Európába.

Súlyosbodó helyzet Kárpátalján
Svájc már megnyitott, de a vendégek csak üvegfallal elválasztott asztalokhoz telepedhetnek le
Fotó: AFP/Valentin Flauraud

A baltimore-i Emergent gyógyszergyár a Johnson & Johnsonnal (J & J) szerződött az oltóanyag előállítására, de az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelete (FDA) most leállíttatta az üzem működését, mert problémák merültek fel a vakcina mellékhatásaival kapcsolatosan – írta meg tegnap a Bloomberg hírügynökség.

Korábban tizenötmillió adagot kellett megsemmisíteni az ott készült vakcinákból, mert az egyik alapanyagát összecserélték a szintén ott gyártott AstraZeneca-vakcina alapanyagával. Közben kiderült, hogy a J & J ismét szállít oltóanyagot Európába.

Romániában közben tovább lassult a járvány, de rekordot döntött a halálozások száma. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) jelentése szerint az utóbbi napon kétszázharminchét beteg vesztette életét, ami másfélszerese az utóbbi két hét átlagának. A veszteségeket a szakemberek szerint a mutálódott vírusok okozzák. Egy, a Science című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a brazil mutáns három tüskefehérje-mutációt hordoz, kétszer fertőzőbb, mint elődei, és valószínűleg az immunválaszt is kikerüli.

Tegnapi hír, hogy a szakemberek szerint a Covid gyógyításában áttörést hozhat egy régi, asztma elleni gyógyszer. Ugyancsak jó hírnek tekinthető, hogy a világ legrangosabb tudományos folyóirata, a The Lancet szerint a kínai Sinopharm-vakcina hatásos a vírus dél-afrikai mutációja ellen is.

Irán a pandémia miatt a múlt évhez hasonlóan idén sem tartja meg Izrael-ellenes Jeruzsálem-napját – közölte tegnap Noszratolláh Lotfi, az iráni fejlesztési koordinációs tanács vezetőhelyettese. A perzsa államban az elmúlt időszakban naponta átlagosan négyszáz halálesetet és több mint huszonkétezer újabb fertőzöttet regisztráltak.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma bejelentette, a világ államainak nyolcvan százalékába nem ajánlja az utazást.

Kárpátalján egyre nő az új fertőzöttek száma, a járvány kezdete óta már csaknem ötvenkilencezer koronavírusos esetet regisztráltak a magyarlakta régióban. Ukrajna egészségügyi rendszerét továbbra is erőteljesen terheli a pandémia. Hollandiában közben a jövő héttől kezdve enyhítenek a korlátozásokon – teszik ezt annak ellenére is, hogy még mindig magas az új fertőzöttek száma az országban. Közben az uniós oltási stratégiáért is felelős európai biztos, Thierry Breton arról beszélt, júliusra lesz elegendő oltóanyag a nyájimmunitáshoz az EU-ban.

Elszabadult a már saját vírusmutációt is kitermelő járvány Indiában – az elmúlt 24 órában 259 170 új fertőzöttet találtak. A temetkezési vállalkozók szerint pedig a hivatalos adatokban jegyzettnél jóval magasabb lehet a halálozások száma. Argentína nyolcszázezer Szputnyik V vakcinát vásárolt, míg a WHO tudatta, a múlt héten rekordot döntött a megbetegedések száma.

Stabilizálódó helyzet

Itt az orosz mutáns, a legújabb variáns

Oroszországban stabilizálódott a járványhelyzet, az ország a 87. helyen áll a világon a megbetegedések lakosságarányos napi átlagát tekintve – közölte tegnap Anna Popova orosz tiszti főorvos, a fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője az akadémia orvosi tagozatának moszkvai tanácskozásán. A szakember egyebek mellett elmondta, a koronavírus brit variánsát eddig százkilencvenkét, a dél-afrikait pedig huszonegy esetben mutatták ki.

Popova szerint a koronavírusnak két új, eddig nem ismert mutációja van kialakulóban Szibériában és az északnyugati országrészben. A helyi operatív törzs által közzétett legújabb hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8164-gyel 4,718 millióra emelkedett. A jelzések alapján az új esetek 12,6 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 271 164-re, a halálos áldozatoké 106 307-re, a felépülteké pedig 4,343 millióra nőtt.
(LMA)

Több millió dollárt költöttek

Bevásárolt a Palesztin Hatóság a Szputnyikból

Négy és fél millió dózis Pfizer–BioNTech és Szputnyik V vakcinát rendeltek a palesztinok a Pfizer gyógyszergyártótól és Oroszországtól – jelentette be tegnap a Jediót Ahronót című újság hírportálja, az Ynet. A közlés szerint a Palesztin Hatóság (PH) több mint 27,5 millió dollárt (csaknem 8,250 milliárd forintot) költ az oltóanyagok beszerzésére. Az adagokat hamarosan eljuttatják Palesztinába, ám a szállítmányok megérkezésének pontos időpontját nem közölték Ramallahban.

Kapcsolódó hír, hogy a szomszédos Izraelben eddig nyolc esetben mutatták ki a koronavírus új, még fertőzőképesebb indiai variánsát a külföldről beutazók szervezetében. Hezi Levy, az izraeli egészségügyi minisztérium főigazgatójának rádiónyilatkozata szerint a Pfizer–BioNTech vakcinája részben hatékony lehet e variáns ellen is. Nagy-Britannia és Írország egyébként szintén vizsgálja az indiai variánst, miután az a közelmúltban felbukkant a határaikon belül. (FP)

Worldometers: világszerte csaknem 143 millió a fertőzöttek száma, több mint hárommillióan vesztették életüket, és huszonötmillióan gyógyultak meg.

Kapcsolódó írásaink