Krónika

Görögország nyitott kapukkal vár minden uniós turistát

Románia több mint százezer adag vakcinát küldött a szomszédos Moldovának, míg Ukrajnában a koronavírus halálos áldozatainak száma mostanra elérte a negyvenezret

Ausztria is egyre inkább hajlik a Szputnyik V beszerzésére. Franciaországban a karantén megszegőit ezerötszáz euróra büntetik.

Görögország nyitott kapukkal vár minden uniós turistát
Kórteremmé alakított sportcsarnok Banglades fővárosában, Dakkában – az ázsiai államban eddig 723 ezer fertőzöttet regisztráltak, és hivatalos adatok szerint 10 497-en hunytak el a betegségben
Fotó: AFP/Lillian Suwanrumpha

Lengyelországban május 10-ig minden felnőtt elektronikus beutalót kap, amelynek alapján regisztrálhat a koronavírus elleni védőoltásra – jelentette be tegnap Mateusz Morawiecki kormányfő. Egyben megerősítette, hogy a tervek szerint augusztus végéig minden regisztrált igénylőt beoltanak. Az oltásra jogosult mintegy harmincegymillió felnőtt közül tegnapig csaknem 8,9 millió kapta meg a vakcinát, majdnem 2,3 milliónak már a második dózist is beadták.

Ukrajnában a koronavírus halálos áldozatai­nak száma a járvány tavaly tavaszi kezdete óta mostanra elérte a negyvenezret. Az Ukrajinszka Pravda szerint a halálos áldozatok száma kevesebb mint egy hónapja, március 22-én haladta meg a 30 ezret. Görögország közben eltörölte a beutazók karanténkötelezettségét az Európai Unióból, a schengeni övezetből, az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból, az Egyesült Arab Emirátusokból, Szerbiá­ból és Izraelből érkezők számára.

A The Guardian szerint nekik karantén helyett dokumentummal kell igazolniuk, hogy a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát megkapták, vagy hogy negatív PCR-tesztet produkáltak legfeljebb hetvenkét órán belül. Svájcban megkezdődött a korlátozások enyhítésének harmadik szakasza, Ausztria pedig bejelentette, egymillió Szputnyik-V vakcinát rendelnek. Sebastian Kurz szerint az üzlet akkor jöhet létre, ha az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyja a szert. Az osztrákok már hosszú ideje tárgyalnak az oroszokkal a vásárlásról. Hazánkon kívül eddig Szlovákia szerzett be Szputnyik V-t.

Tegnap újranyitották az iskolákat Izraelben, és ugyancsak tegnap óta nem kötelező kültéren maszkot viselni, beltéren azonban még igen. A lazítást azzal indokolták, hogy az országban kedvezőek a járványügyi adatok, illetve a lakosság 56 százalékát már beoltották. Románia több mint százezer adag AstraZeneca-vakcinát küldött Moldovának. Közben Kanada a szövetségi egészségügyi dolgozókat mozgósítja annak érdekében, hogy enyhítsék a kritikus állapotokat Torontóban és Ontario tartomány több részén – jelentette be Justin Trudeau miniszterelnök. A térségben a minap bezártak az iskolák és az üzletek is.

Franciaországban tíznapos hatósági karantént írnak elő a Brazíliából, Argentínából, Chiléből vagy a Dél-afrikai Köztársaságból beutazóknak a koronavírus különböző mutánsai miatt. A karantén megsértőinek ezerötszáz eurós büntetést kell fizetniük. Egy nemrég készült felmérés szerint a szlovének harmada a lehető leghamarabb beoltatná magát a koronavírus ellen. Közben az is kiderült, hogy a tervezettnél enyhébbek lehetnek a járványügyi szabályok Németországban.

Súlyosbodik a helyzet


Egy hétre vesztegzárat rendeltek el Újdelhiben
 

A riasztó mértékben emelkedő esetszámok nyomán egyhetes vesztegzárat léptettek életbe tegnap este India fővárosában, Újdelhiben. A hatóságok a lépéstől a koronavírus-járvány lassulását, valamint az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő terhek mérséklődését remélik. „Nem engedhetjük meg, hogy a betegek a kórházi folyosókon várakozzanak, mások pedig az út szélén haljanak meg” – hangoztatta a bejelentés kapcsán Arvind Kedzsrival, a fővárosi térség miniszterelnöke.

Hozzátette, a húszmilliós település kórházai ágy- és oxigénhiánnyal küzdenek. A tegnap reggeli adatok szerint az 1,3 milliárdos országban 14 788 109 fertőzöttet és 177 150 halálos áldozatot regisztráltak. Közben az igazolt fertőzöttek napi növekménye 273 810 új esettel ismét rekordot döntött.
(LMA)

Pótolják a kieső AstraZenecát

A Pfizer és a BioNTech teljesítette vállalásait

A Pfizer és a BioNTech hétfőn közölte, hogy százmillió dózissal több vakcinát fog gyártani 2021-ben az Európai Unió számára, így ebben az évben összesen hatszázmillió dózist szolgáltat a két gyógyszergyártó cég. A megegyezés az Európai Bizottság azon döntése nyomán született, amely szerint az EU több mRNS-technológiával készült szert rendelne az AstraZeneca és a Johnson & Johnson vakcinái helyett.

Albert Bourla, a Pfizer ügyvezető igazgatója szerint a vállalat teljesítette az EU felé vállalt ellátási kötelezettségét, ami 2021 második negyedévében kétszázötvenmillió ampulla beszállítását jelentette. Sean Marett, a BioNTech ügyvezető igazgatója pedig közölte, hogy az a hatszázmillió dózis, amit 2021-ben szolgáltatnak, az EU lakossága kétharmadának lesz elég.
(LMA)

Kapcsolódó írásaink

EU-s búcsú az AstraZenecától?

ĀSvédország több más európai uniós állammal közösen tárgyal az orosz vakcinabeszerzéséről, Bukarestben attól félnek, hogy idő előtt kifullad az oltási kampány