Krónika

Az EU még százmillió adag vakcinát kér az idén a Pfizertől

A Pfizer és a BioNTech gyógyszercégek bejelentették hétfőn, hogy a koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcinájukból, a Comirnatyból további százmillió adagot szállítanak az idén az Európai Uniónak, mert az EU lehívja a szerződésük szerinti opciót, és igényt tart erre.

Az EU még százmillió adag vakcinát kér az idén a Pfizertől
Oltáshoz készítik elő a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 Az amerikai Pfizer és a német BioNTech február 17-én kötött újabb szerződést az EU-val, miszerint 200 millió adagot mindenképpen leszállítanak neki, további 100 millióról pedig még eldöntheti az unió, hogy akarja-e. A 200 millióból 75 milliót már az év második negyedében leszállít a két cég a megállapodás szerint.

Az EU és az amerikai-német gyógyszeripari páros tavaly már szerződést kötött 300 millió adag Comirnaty leszállításáról. Ebből a mennyiségből az első negyedévben 60 milliót szállítottak le, a másodikban pedig 175 milliót fognak.

A két szerződés keretében így összesen 600 millió adagot szállítanak a huszonheteknek a vakcinából, amelyből két adagot kell kapniuk a pácienseknek. Ezeket a vakcinákat mind a cégek európai üzemeiben állítják elő. Sean Marett, a BioNTech üzleti igazgatója azt mondta: ezzel a 600 millió adaggal ellátják az unió lakosainak csaknem kétharmadát.

A Comirnatyból az idén valamennyi piacot együttvéve több mint kétmilliárd adagot gyártanak a tervek szerint, és a legnagyobb üzletet az EU-val kötötték meg. A BioNTech/Pfizer vakcina volt az első, amelyre forgalmazási engedélyt adtak ki az EU-ban.

Kapcsolódó írásaink

EU-s búcsú az AstraZenecától?

ĀSvédország több más európai uniós állammal közösen tárgyal az orosz vakcinabeszerzéséről, Bukarestben attól félnek, hogy idő előtt kifullad az oltási kampány