Krónika

Jelesre vizsgázott Szlovákiában az orosz vakcina a tudományos akadémián

Igor Matovic: Egy durva hazugság miatt van szükség a magyar laborvizsgálatokra

Megfelelőnek bizonyult a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) orvosbiológiai központjának összes tesztjén a Szputnyik V vakcina – jelentette be Igor Matovic szlovák kormányfőhelyettes Pozsonyban csütörtökön.

Jelesre vizsgázott Szlovákiában az orosz vakcina a tudományos akadémián
Még mindig nem kezdődtek meg Szlovákiában az oltások a márciusban érkezett kétszázezer ampullával
Fotó: AFP/Peter Lazar

A SAV orvosbiológiai központja által készített 14 tesztből a tizennegyedikben is jelesre vizsgázott– jelentette ki.  A pénzügyminiszteri posztot is betöltő kormányfőhelyettes kiemelte: amennyiben a szlovák állami gyógyszerfelügyelet (SÚKL) nem vonta volna kétségbe a vakcina reputáció­ját, akkor azzal akár már holnap meg lehetett volna kezdeni az oltást.

Ugyanakkor az orosz vakcinát célzó tudatos károkozásnak minősítette a SÚKL-nak azt a megállapítását, hogy csak a név közös a negyven különböző országba szállított orosz vakcinában. Emiatt, hogy a SÚKL főnöke egy ilyen durva hazugságot engedett ki a világba, emiatt lesz szükséges, hogy a vakcina tesztelésének eredményeit a magyarországi OMCL-laboratóriumban is megerősítsék – jelentette ki Matovic.

A csütörtökön hivatalos látogatáson Prágában tartózkodó Eduard Heger szlovák kormányfő cseh hivatali partnerével, Andrej Babissal közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: Szlovákia már május elején elkezdhetné az oltást a Szputnyik V-vel, amennyiben azt a magyarországi laboratóriumi vizsgálatok megfelelőnek találják. Mint ismert: Igor Matovic a múlt héten Budapesten kért segítséget a Szputnyik V bevizsgálására, miután arról a SÚKL mind ez idáig nem adott ki végleges szakvéleményt. A szlovák kérésre reagálva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor azt mondta: Magyarország segít Szlovákiának az orosz oltóanyag bevizsgálásában.

Igor Matovic, aki az oltóanyag-beszerzés kapcsán Szlovákiában kialakult koalíciós válság következményeként két hete volt kénytelen távozni posztjáról, a múlt héten annak a véleményének adott hangot, hogy az orosz vakcina ellen valaki piszkos játékot folytat. Egy nappal később a Szlovákiába érkezett orosz vakcinák ügye újabb fordulatot vett, ugyanis az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap ismétlődő szerződésszegésre hivatkozva arra kérte a szlovák kormányt, hogy juttassa vissza a már leszállított vakcinákat. Szlovákia korábban kétmillió darab orosz vakcinát rendelt.  Ebből eddig 200 ezer érkezett meg az országba, de felhasználásra ez idáig nem került sor.

Hamarosan visszavonhatják a korlátozásokat Oroszországban

Jelentősen meghaladja a nyolcmilliót a Covid–19 ellen Oroszországban beoltottak száma, és a vakcináció tempója miatt hamarosan vissza lehet vonni a járványügyi korlátozásokat – jelentette ki Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az ügyben körültekintően kell dönteni, és nem szabad kockáztatni a védekezésben komoly erőfeszítéssel elért eredményeket.

Felhívta a figyelmet arra, hogy április és május járványügyi szempontból mindig nehéz hónapnak számított. A pénteken közzétett adatok szerint az aktív fertőzöttek száma 268 796-ra csökkent, a halálos áldozatoké 397-tel 104 795-re, a felépülteké pedig 9109-cel 4 310 557-re emelkedett.

(FP)

Pfizer- és Moderna-vakcinák

A franciáknál akár fél évet is várnának a második dózissal

A francia orvostudományi akadémia azt javasolja, hogy hat hétről hat hónapra növekedjen a Pfizer–BioNTech és a Moderna koronavírus elleni vakcinák két dózisának beadása közti időtartam az 55 évnél fiatalabbak esetében – tudósított az MTI. Ezzel az lenne a cél, hogy minél többen megkaphassák az első oltást, és gyorsabban elérjék a közösségi immunitást. 

Ez a korosztály egyébként még nem jogosult az oltásra, csak ha krónikus beteg, vagy prioritást élvező foglalkozási körben – például oktatás, egészségügy – dolgozik. Az akadémia azt is javasolja, hogy a fertőzésen már átesetteket csak hat hónappal később oltsák be. Az orvostudományi akadémia véleménye azonban nem meghatározó, a kormánydöntések előtt az egészségügyi főhatóság ajánlása számít.

Az mRNS-típusú vakcinák (Pfizer és Moderna) két dózisa közötti időt azok számára, akik április 14. után kapják meg az első adagot, a korábbi 28-ról 42 napra növelte a kormány. A franciák tizennyolc százaléka kapta meg eddig az első vakcinadózist, és 6,3 százalékuk mindkét adagot. Az országban már meghaladta a százezret a járvány halálos áldozatainak száma, áprilisban eddig naponta több mint kétszázan hunytak el a kórházakban. A harmadik hullám még nem tetőzött. Május közepén várható, hogy megkezdik a fokozatos újranyitást.
(PS)

Worldometers: világszerte csaknem 140 millió a fertőzöttek száma, több mint hárommillióan vesztették életüket, és  119 millióan meggyógyultak.

Kapcsolódó írásaink