Krónika

Tíz évvel a földrengés után ismét járni kezdett az óra

Egy újabb földmozgás indíthatta el a szerkezetet

Ismét járni kezdett a jamamotói Fumondzsi-templom órája tíz évvel azután, hogy a 2011 márciusában Japánban pusztító földrengés és cunami miatt megállt.

A természeti katasztró-fának több mint 18 ezer halálos áldozata volt, és japán északkeleti partvidékén hatalmas károkat okozott. Bár a katasztrófa után megtisztították az órát, a mutatói többé nem mozdultak meg, azóta is emlékeztetve a történtekre. A Fumondzsi-templom pár száz méterre áll a Mijagi prefektúrában lévő Jama-moto cunami sújtotta partvidékétől.

A templomban is nagy károkat okozott a szökőár, csak a pilléreit és a tetejét kímélte meg. Két hónapja, február 13-án egy újabb rengés mozgatta meg a földet a régióban. Másnap reggel a buddhista templom papja, Szakano Bunsun meglepve látta, hogy az óra ismét jár. Az órát Szakano vásárolta egy régiségkereskedésben, több évvel a 2011-es katasztrófa előtt. Az órát gyártó Seiko cég képviselője szerint elképzelhető, hogy az inga, amelyet a földrengés megállított, az új rengés miatt indult el újra, vagy az is lehetséges, hogy az újabb rengés szétoszlatta az óraszerkezetben felgyülemlett port.

Kapcsolódó írásaink