Krónika

Két esztendeje égett le a Notre-Dame

A több mint 850 éves gótikus székesegyházban, a Notre-Dame-ban 2019. április 15-én a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony.

Két esztendeje égett le a Notre-Dame
Két esztendeje égett le a Notre-Dame
Fotó: AFP/Anadolu/Alaattin Dogru

A Párizs szívében, a Cité-szigeten található, évi mintegy tizenhárommillió látogatót fogadó világhírű turistalátványosságnál az is kétségesnek tűnt, hogy egyáltalán menthető lesz-e az épület, de végül a legrosszabbat sikerült megakadályozni, a kilenc évszázados épület falai állva maradtak. Emmanuel Macron francia államfő a tűz­eset egyéves évfordulóján megerősítette, Franciaország mindent megtesz annak érdekében, hogy a párizsi Notre-Dame-székesegyház öt éven belül újjáépüljön.

Az épületet megerősítő munkálatokat a járvány miatt fel kellett függeszteni, mert a székesegyházbeli fertőtlenítési lehetőségek nem tették lehetővé a járványügyi biztonsági szabályok alkalmazását, és nem tudták szavatolni az építkezésen dolgozó mintegy száz szakember biztonságát.

Macron a helyszínen méltatta az eddigi munkálatokat a tűzvész második évfordulóján

A párizsi Notre-Dame székesegyházban pusztító tűzvész második évfordulóján Emmanuel Macron francia államfő a helyszínen méltatta "az eddig elvégzett hatalmas munkát" a katedrális helyreállítására, amely a tervek szerint 2024. április 16-án ismét templomként működhet, jóllehet a külső munkálatok addigra még nem fognak befejeződni.

A francia elnök először tett látogatást a tűzvész óta a több mint 850 éves gótikus székesegyházban, ahol 2019. április 15-én a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony.

A közös büszkeség nevében beszélek, mert hatalmas tettet vittünk végbe az elmúlt két évben és elkerültük a legrosszabbat. Hatalmas köszönet ezért mindazoknak, akik ezrével segítettek - hangsúlyozta a francia elnök a Notre-Dame tetején, 47 méteres magasságban, a szétnyílt tetőzet körüli állványzaton, ahol jelenleg köteleken leereszkedve alpinisták a boltívek megerősítésére a mozgó épületköveket rögzítik vissza a helyükre. A felújításhoz szükséges állványzat stabilizálása csak ezután kezdődhet meg. Az államfő kiemelte, hogy eddig 35 vállalkozás vett részt a helyreállításban.

Kapcsolódó írásaink