Krónika

Büntetését töltő elítélt csalt ki pénzt telefonon

Végrehajtónak adta ki magát

Vádat emelt a Nyíregyházi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki elítéltként a börtönből telefonon zsarolt ki tizenkilenc embertől összesen csaknem kétmillió forintot – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vezetője szerdán az MTI-vel.

A jelenleg rablás miatt jogerős fegyházbüntetését töltő vádlottat 2017-ben és 2018-ban egy budapesti börtönben tartották fogva. A férfi több, ismeretlen módon megszerzett mobiltelefonnal véletlenszerűen, illetve a rabtársaitól kapott tippek alapján hívott fel embereket, és magát bírósági végrehajtónak kiadva azzal fenyegette meg őket, hogy rendőrségi támogatással ingóságokat foglalnak le a lakásukban, ha egy órán belül átutalással nem fizetik ki – egyébként a valóságban nem létező – tartozásukat.

A vádlott többször azzal fenyegetőzött, hogy a végrehajtók nemcsak rendőri segítséget vesznek igénybe, hanem lakatost visznek magukkal a lakás kinyitásához. Nemfizetés esetén rendőri előállítást is kilátásba helyezett, a kételkedő sértetteket pedig becsületsértés miatti feljelentéssel fenyegette meg. Az ismerősök az átutalt pénzt felvették és a vádlottnak továbbították, ellenük az ügyészség pénzmosás miatt emelt vádat.

Kapcsolódó írásaink