Krónika

Parasztcsalád sarjaként jött a világra Gagarin, aki elsőként hagyta el bölcsőnket

Az első űrutazásra emlékezünk

A Föld az emberiség bölcsője, de nem maradhatunk örökké benne – idézte Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij szavait tegnap közzétett videóüzenetében Ferencz Orsolya.

Parasztcsalád sarjaként jött a világra Gagarin, aki elsőként hagyta el bölcsőnket
Gagarint talpig beöltözve, busszal vitték Bajkonurba, az 1961-es kilövés helyszínére
Fotó: AFP/Sputnik/Ria Novosti

Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos annak kapcsán szólalt meg, hogy tegnap volt hatvan éve, hogy a TASZSZ szovjet hírügynökség tudatta: Jurij Alekszejevics Gagarin, a szovjet légierő 27 éves pilótája a Vosztok–1 típusú egyszemélyes űrhajóval egy óra 48 perc alatt egyszer megkerülte a Földet, majd sikeresen landolt az előre kijelölt körzetben, a Szovjetunió területén.

Gagarin személyében a világon először járt ember a világűrben, hőstette gyakorlatilag egy új korszak nyitányát jelentette. Mint a biztos kifejtette, leginkább az orosz származású Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij és Szergej Pavlovics Koroljov volt az, aki megteremtette annak lehetőségét, hogy embert küldhessünk az űrbe. Jurij Alekszejevics Gagarin személyében az emberiség nézett vissza a bölcsőjére – fogalmazott. Ferencz Orsolya hozzátette, az űrtevékenység ma már civilizációnk alappillére.

A világ első űrhajósa a Szovjetunióban, Klusinóban született egy parasztcsalád négy gyermeke közül harmadikként. Iskolai tanulmányai során egy szaratovi klubba járt, ahol Jak–18-ason tanult először repülni, majd katonaként 1957-ben tette le a pilótavizsgát. Küldetése 1961-es teljesítése után többet nem utazott a világűrbe. Jurij Alekszejevics Gagarin kiképzés közben, egy MiG–15 UTI repülőgéppel felszállva 1968. március 27-én repülőbalesetet szenvedett, amelynek során gépparancsnokával együtt lezuhant és meghalt.

Kapcsolódó írásaink