Krónika

Nagyot lépett előre a nyitás útján Anglia

A kocsmák, éttermek a teraszaikon fogadhatnak vendéget, óriási sorok alakultak ki a divatüzletek előtt, vasárnap mindössze heten hunytak el a Covid–19 miatt

Hétfőn kinyithattak az üzletek Angliában. A pubok, éttermek pedig szabad téren fogadhatnak vendéget. Boris Johnson brit miniszterelnök elővigyázatosságot kért az emberektől.

Nagyot lépett előre a nyitás útján Anglia
Visszatért az élet Londonba. Már délelőtt megteltek a kávézók teraszai
Fotó: AFP/Niklas Halle’n

Az Egyesült Királyságban már több mint 32 millióan megkapták az oltás első dózisát, és csaknem 7,5 millióan már a második adagot is. Vasárnap rekordalacsony volt az új halálesetek száma, mindössze heten vesztették életüket, ami szeptember közepe óta a legalacsonyabb szám. Összehasonlításképp a januári tetőzés idején volt, amikor egy nap alatt több mint 1800-an haltak meg.

Hétfőn elérkezett a részletes nyitási menetrend újabb, második lépcsőfoka. Majdnem négy hónap után kinyithattak a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító üzletek.

A vendéglátóhelyek – éttermek, pubok – kerthelyiségekben vagy teraszokon fogadhatnak vendéget. Újra­nyitottak a szolgáltatók is, köztük a fodrászatok, a szépségszalonok, az edzőtermek, valamint a  könyvtá­rak is. Londonban volt olyan kocsma, amelyik éjfél után rögtön megnyitott, Birminghamben pedig a hideg, télies idő ellenére emberek százai sorakoztak nagykabátban a Primark divatáruház előtt, amely már reggel fél hétkor megnyitotta kapuit. Sokan várakoztak a fodrászatok és a borbély szalonok előtt is. Újranyitottak az állatkertek, a szabadidőparkok, a fürdők is. Mindezek mellett lehetővé válik a belső turizmus is Angliában, de egyelőre csak önellátásra berendezkedett szálláshelyeken, és csak az egy háztartásban élők tartózkodhatnak együtt. Az esküvőkön tizenöten, a temetési szertartásokon harmincan vehetnek részt.

Boris Johnson miniszterelnök hangsúlyozta, az emberek élvezzék az új szabadságot, de maradjanak elővigyázatosak. Kiemelte, hogy továbbra is fontos a megelőzés: a kézmosás, távolságtartás és a maszkviselet. „Biztos vagyok benne, hogy hatalmas megkönnyebbülés ez azoknak az üzlettulajdonosoknak, akiknek hosszú idő óta zárva kellett tartaniuk, mindenki másnak pedig egy lehetőség, hogy visszatérjünk azokhoz a dolgokhoz, amiket szeretünk, és amiket hiányoltunk” – fogalmazott.

A négy szakaszból álló nyitási terv jól halad, elsőként március 8-án megindulhatott a tanítás az összes angliai iskolában, március 29-én megszűnt a kijárási korlátozás.

A nyitási menetrend várhatóan május 17-én folytatódik, amikor hat nem egy háztartásban élő ember zárt térben összegyűlhet, illetve onnantól engedélyezett lehet a turisztikai célú külföldi utazás. Június 21-re célozzák az összes korlátozás feloldását.

Hétfőtől Walesben is kinyitottak a nem létfontosságú boltok, és Észak-Írországban is enyhítettek
a „maradj otthon” utasításon.

A helyes maszkviselésre figyelmeztetik a járókelőket Haidarábád nagyvárosban.
Fotó: AFP/Noah Seelam

A helyes maszkviselésre figyelmeztetik a járókelőket Haidarábád nagyvárosban. Indiában hétfőn rekordszámú, 168 912 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel megelőzte Brazíliát, így az Egyesült Államok után a második a fertőzöttségi világrangsorban. Indiában több mint 13,5 millió, Brazíliában pedig 13,48 millió a fertőzések száma.

A hatóságok szerint a gyors terjedés egyik fő oka, hogy az emberek nem hordanak maszkot, és az elmúlt hetekben sem halasztottak el számos tömegrendezvényt, vallási és politikai gyűléseket. A múlt héten megtiltották a remdesivir gyógyszer kivitelét az ázsiai országból, ahol már több mint 170 ezren vesztették életüket.
(PS)

Javulnak a járványmutatók

Már nincs szükségállapot Csehországban

Hétfőn nulla órakor Csehországban megszűnt a tavaly október elejétől tartó szükségállapot. A járvány terjedésének enyhülése miatt ugyanis a cseh kormány már nem kérte a meghosszabbítását a parlamenttől – tudósított az MTI. Ezzel megszűnt az éjszakai kijárási tilalom és a lakosság szabad mozgásának korlátozása a lakhely szerinti járásra. Hétfőn az óvodások és az alsó tagozatos iskolások egy része visszatérhetett a tanterembe. Újraindult néhány szolgáltatás, kinyitottak a könyvtárak.

A sport- és kulturális rendezvények változatlanul nézők nélkül zajlanak, az üzletek és a szolgáltatások többsége továbbra is zárva van. Kötelező a maszkhasználat, és  maximum két ember gyülekezhet. A kórházakban karácsony óta a legkevesebb beteg van. Legutóbb egy nap alatt kevesebb mint ezer új esetet regisztráltak, és 43-an hunytak el. A vakcina első adagját eddig már több mint kétmillió ember kapta meg.
(PS) 

Elég az oltási igazolás


Veneto tartomány várja a magyar turistákat


Az oltási igazolással rendelkező magyarok bármilyen más előírás nélkül nyaralhatnak a venetói tengerpartokon, de teljes biztonságban fogadják a még oltás nélküli turistákat is – mondta Luca Zaia, az északkelet-olaszországi Veneto tartomány kormányzója hétfői sajtótájékoztatóján az MTI-nek. Közölte, a Venetóban élő és dolgozó magyarok az egyik legjobban integrált közösséget képviselik a majdnem ötmillió lakosú tartományban.

Hozzátette: „A magyarok nyugodtan foglaljanak szálláshelyet, tervezzék idén is a nyarat Venetóban, mivel akármilyen védőoltásban részesültek, az oltási igazolással rendelkezők szabadon jöhetnek hozzánk, erre személyes garanciát vállalok.” Hangsúlyozta, a tartomány nagy tempóban végzi az oltást, az idegenforgalmi dolgozókat az elsők között oltják be, és mire megkezdődik a turistaszezon már a velencei vaporettókon is oltási állomásokat működtetnek majd.
(FP)

Ötmillióan már két dózis oltást kaptak

Izraelben kialakulhatott a közösségi immunitás

Eran Szegal, a Weizmann Tudományos Intézet informatikus-biológus professzora szerint lehetséges, hogy az országban a magas fokú átoltottság miatt kialakult egyfajta közösségi immunitás, amely lehetővé teszi újabb korlátozások feloldását. Januárban tetőzött a járvány harmadik hulláma, amelyben több mint kilencvenöt százalékban a brit változatot azonosították. Csaknem ötmillió izraelit már kétszer beoltottak.

A korlátozások további enyhítését tervezik, többek között a szabad téri maszkviselés elhagyását. A gazdaságot, a kereskedelmet korlátozásokkal ugyan, de már megnyitották. Zárt helyen továbbra is csak húszan lehetnek együtt, és az oktatásban még vannak olyan korcsoportok, amelyek kis csoportokban és csak a hét bizonyos napjaiban járhatnak iskolába. Bonyolult szabályozásokkal, de működnek a bevásárlóközpontok, az előadótermek, a sportcsarnokok és a vendéglátóhelyek.
(FP) 

Nem nyitnak az üzletek


Bécs: teljes zárlat meghosszabbítva


Május 2-ig meghosszabbítják a teljes zárlatot az osztrák fővárosban – jelentette be Michael Ludwig polgármester. A szigorú intézkedést a fővárosi kórházak fenyegető túlterheltségével indokolta. Így továbbra is zárva maradnak az üzletek és a szolgáltatók. Kivételt csak az élelmiszerüzletek, illatszerboltok és a gyógyszertárak jelentenek. Az iskolákba legkorábban április 26-án térhetnek vissza a diákok, addig marad a távoktatás. Zárt terekben – boltokban, hivatalokban, tömegközlekedésen – és bizonyos közkedvelt szabadtéri színhelyeken is kötelező az FFP2-es maszk és
a kétméteres távolságtartás.

Alsó-Ausztria is meghosszabbítja május 2-ig a zárlatot, viszont Burgenlandban még nem született döntés a jelenlegi, április 18-ig tartó zárlat kiterjesztéséről. Hétfőre az országban 1943 embernél igazolták a fertőzést, és 19-en hunytak el. A kórházban ápoltak száma  2362, 611-en szorulnak intenzív kezelésre.

(PS)

Worldometers: világszerte már meghaladta a 137 milliót a fertőzöttek száma, több mint 2,9 millióan elhunytak, és 110 millióan meggyógyultak a betegségből. 

Kapcsolódó írásaink