Krónika

Chip különíti el a vérből a koronavírust

Amerikai katonai fejlesztés

Olyan chipet fejlesztett ki az amerikai védelmi minisztérium kutatási ügynöksége, a DARPA, amely bőr alá ültetve már a tünetek kialakulása előtt felismeri a Covid–19-fertőzést, és egy szűrővel el is különíti a vérből a vírust.

Mint azt a CBS News amerikai tévécsatorna 60 Minutes (60 perc) című magazinműsorában Matt Hepburn százados elmondta, a chipben testet öltő projekt ötletét a USS Theodore Roosevelt repülőgép-hordozón tavaly március–áprilisban kialakult járványhelyzet adta, ahol 1271-en kapták el a világjárványt okozó koronavírust.

Ezeken a Nimitz-osztályú nukleáris meghajtású hordozókon hatezer fős legénység szolgál, azaz a fertőzöttek ennek mintegy a negyedét tették ki. A DARPA szakértői szerint a mikrochippel értékes időt nyernének a betegség terjedésének megállításához, ám a New York Times felmérése szerint az amerikai katonák mintegy harmadának nem tetszik ez az ötlet. A DARPA másik fejlesztése egy vírusszűrő, amely dialízisgéphez kapcsolva kiszűri a véráramból a vírusrészecskéket.

Kapcsolódó írásaink