Krónika

A háziorvosoknak is nagy a szerepe a kiemelkedő magyar oltási adatokban

Megbeszélést folytatott Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztere Békássy Szabolccsal, az országos kollegiális szakmai vezető háziorvossal.

A háziorvosoknak is nagy a szerepe a kiemelkedő magyar oltási adatokban
Szabó Judit háziorvos a hűtőbe teszi a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát mátranováki rendelőjében
Fotó: MTI/Komka Péter

A miniszter folyamatosan figyelemmel kíséri a háziorvosok tevékenységét, így a mai napon elsősorban az oltások beadásáról, továbbá az alapellátás átalakításának helyzetéről történt egyeztetés.

A magyar oltási program egész Európában kiemelkedő, a magyar lakosság átoltottsága duplája az uniós átlagnak, és ebben a háziorvosoknak is nagy szerepe van. Több, mint ötezer háziorvosi praxisban oltják hétről hétre a regisztráltakat.

A tárcavezető megállapította, hogy a csoportpraxisok és egyéni praxisok működése és további kialakítása rendben zajlik és az azokhoz szükséges műszer és eszköz- igény felmérése is folyamatos.

A megbeszélés kiterjedt arra is, hogy kérje az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos a családi orvosokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot azokkal az idős betegekkel is, akik eddig nem regisztráltak az oltásra, és biztassák őket a regisztrációra.

Miután a regisztrált idősek 90 százaléka már megkapta az oltást, a háziorvosok már a 60 év alatti regisztráltakat is olthatják, természetesen az egyes kockázati krónikus betegséggel rendelkezőknek elsőbbséget adva. Ehhez maguk a háziorvosi kollegiális vezetők dolgozták ki a szakmai ajánlást.

Jelen helyzetben az oltások beadása elsődleges megelőzési és védekezési eszköz a koronavírus-járvány elleni küzdelemben - írja az Emmi közleménye.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom