Krónika

Magyar segítség Szlovákiának

Igor Matovic azért jött Budapestre, hogy segítő kezet találjon, mivel hazájában már hat hete tárolják a Szputnyikot – Közben Európában átlépte az egymilliót az áldozatok száma

Magyarország segít Szlovákiának az általa megrendelt orosz oltóanyag bevizsgálásában – közölte tegnap délután Szijjártó Péter külügyminiszter. Közben Moszkva azt követeli Pozsonytól, adja vissza a korábban leszállított vakcinákat.

Magyar segítség Szlovákiának
Ápolók tolnak vissza egy koronavírusos beteget Barcelona egyik kórházába, aki korábban azt kérte, még egyszer láthassa a tengert
Fotó: AFP/Lluis Gene

Péntek délután Budapestre érkezett tárgyalni Igor Matovic szlovák pénzügyminiszter, volt miniszterelnök. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a találkozó után közölte, Szlovákia azt kérte hazánktól, hogy segítsen az Oroszországból érkező oltóanyag bevizsgálásában. Szijjártó Péter közölte, hazánk ennek szívesen eleget tesz, hogy minél több szlovák ember életét és egészségét tudják megmenteni. Igor Matovic megköszönte a segítséget, és közölte, már hat hete hűtőben tárolják az oltóanyagot, miközben egészséget és életeket menthetnének vele.

Hozzátette, a magyar vezetőknek volt bátorságuk más vakcinákat is vásárolni, ezért még kedvezőbb pozíciót érhetnek el. Igor Matovicot a Karmelita kolostorban délután Orbán Viktor is fogadta. Közben Moszkva bejelentette, szerződésszegés miatt Szlovákiának vissza kell szolgáltatnia a számára leszállított Szputnyik V vakcinát. Mint az orosz fél közölte, a hatályos szerződést megsértve a Gyógyszerfelügyeleti Állami Intézet szabotázst követett el, mivel szándékosan olyan laboratóriumba küldte tesztelésre a Szputnyik V-t, amely nem tartozik az EU gyógyszerfelügyeleti hálózatához.

Közben péntekre meghaladta az egymilliót Európában a koronavírus-járvány halottainak száma – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai hivatala. Kiderült az is, hogy az EU 1,8 milliárd Pfizer–BioNTech vakcinát rendelne az eddigieken felül.  

A Maros Megyei Sürgősségi Kórház osztályairól tett közzé videót Raed Arafat belügyi államtitkár. A felvételeken sokkoló állapotok láthatók, a magatehetetlen betegek a folyosókon lévő ágyakon hevernek. Az országban tegnap rekordszámú fertőzöttet jelentettek, illetve sosem voltak még ennyien lélegeztetőgépen.

Lengyelországban is kritikus a helyzet, a koronavírusos betegek számára fenntartott 44 878 intenzíves ágy hetvennyolc százaléka foglalt. Olaszországban közben tovább tart a zárlat, már száztizenháromezer életet követelt a pandémia. Szlovéniában és Horvátországban nőtt a kórházi kezelésre szoruló és az intenzív osztályon kezelt betegek száma.

Csehországban viszont tovább javul a járványhelyzet, és ezzel párhuzamosan enyhül a kórházakra nehezedő nyomás. Prága fokozatos nyitást jelentett be, így hamarosan visszatérhetnek a gyerekek az óvodákba és a bölcsődékbe. Jó hír, hogy Szerbia is részleges nyitást jelentett be.

Világelső japánok
 

Tüdőátültetést végeztek egy covidos betegen
 

Japánban a Kiotói Egyetemi Kórház orvosai a világon elsőként végeztek szerdán élő donoros tüdőátültetést egy betegen, aki tavaly év végén kapta el a koronavírust, és miután súlyossá vált nála a fertőzés, a tüdeje működésképtelenné vált. A műtét tizenegy órán keresztül tartott, harmincfős orvosi csapat végezte, a beteg férjének és fiának tüdőlebenyét ültették be. Mindkét donor állapota stabil, és a nő, akit még intenzív osztályon kezelnek, várhatóan két hónap múlva hagyhatja el a kórházat – jelentette be az intézmény.

Kínában, az Egyesült Államokban és Európában már több tucat tüdőátültetést végeztek a Covid–19 szövődményei okozta károsodás kezelésére, ám azoknál agyhalott donorok szerveit használták fel. Mivel Japánban kevés az ilyen donor, ezeknek a betegeknek sokat, olykor két és fél évet kell várniuk a szervátültetésre.

(PS)

Francia óvintézkedés

Második adagként nem AstraZenecával oltanak

Azok az 55 év alatti franciák, akiket első körben AstraZeneca-vakcinával oltottak, másodikként másfajta oltást kapnak – döntöttek tegnap a francia egészségügyi hatóságok. Az 533 ezer érintett másodjára mRNS-típusú Pfizert vagy Modernát kap. Olivier Véran egészségügyi miniszter szerint ez egy óvintézkedés, amely idővel változhat, ahogy tovább gyűlnek a tapasztalatok. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ugyanakkor nem ajánlja ezt, mivel még nincs elég információ a felcserélhetőségről. Az AstraZeneca oltása iránt Európa-szerte csökkent a bizalom.

Az uniós gyógyszerügynökség a héten közölte, lehetséges az összefüggés, de ezek nagyon ritka esetek, és vakcina előnyei továbbra is felülmúlják a kockázatait. Kapcsolódó hír, hogy majdnem az összes AstraZeneca-vakcinát, amelyet Hollandiában gyártanak, az Európai Unió tagországai részére fogják leszállítani.
(PS)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom