Krónika

Nincs kielégítő magyarázat az Uránusz felől érkező röntgensugarakra

Különös jelenség

Titokzatos röntgensugarak érkeznek az Uránusz felől. Egyelőre nem tudni, mi bocsátja ki ezeket – írta a Live Science tudományos portál.

Az Uránusz egy hideg, szeles világ, és szinte teljes egészében jég és gázok alkotják. Habár méretét tekintve gigászi nagyságú, a Földnél négyszer nagyobb átmérőjű égitest, tanulmányozása mégis nehézségekbe ütközik. Eddig csupán egyetlen űreszköz, a NASA Voyager–2 szondája közelítette meg a bolygót, így a tudósok arra kényszerülnek, hogy földi távcsövekkel vizsgálják.

A JGR Space Physics szaklapban megjelent friss kutatás szerzői a NASA Chandra röntgenteleszkópjának adatait fésülték át, és ezeken azt vették észre, hogy az Uránusz felől is érkeznek röntgensugarak. A jelek egy része visszaverődéssel magyarázható, ám a 2017-es képeken a szerzők valami eddig nem tapasztalt dologra bukkantak: különös felfényléseket figyeltek meg, amikor a röntgensugárzás erőssége egyik napról a másikra a négyszeresére erősödött. Egyelőre maguk a tanulmány szerzői sem találtak kielégítő magyarázatot a jelenségre.

Kapcsolódó írásaink