Krónika

Gyógyszercsempészekre csaptak le

Itthon nem engedélyezett pirulákat hoztak be az országba

Három esetben gyógyszerhamisítás bűntette miatt emelt vádat a Kiskunhalasi Járási Ügyészség.

Egy Svájcban élő macedón nő tavaly novemberben a tompai határátkelőhelyen egy busz utasaként érkezett az országba. A pénzügyőrök az ülése alatti utazótáskában, a személyes holmija között 150 doboz, összesen ezerötven darab potencianövelőt találtak. A hazánkban nem engedélyezett gyógyszerből három évre elegendő mennyiséget hozott be.

Két Bács-Kiskun megyei férfi pedig Indiából és Kínából rendelt az interneten, angol nyelvű oldalakról klorokin-foszfát-tartalmú, koronavírus okozta betegség kezelésére is szolgáló gyógyszereket, amelyek Magyarországon nem engedélyezettek. Egyikük 270, másikuk 1000 darabot rendelt meg.

A hazai gyógyszerpiacon forgalomban lévő, hasonló hatóanyag-tartalmú, de fele ilyen hatáserősségű gyógyszerek vénykötelesek, kizárólag orvosi javaslatra szedhetők – derül ki az ügyészség közleményéből. Az angol feliratuk szerint egészségápoló termékek megnevezésű csomagokat a NAV Repülőtéri Igazgatósága vizsgálat alá vonta, a kiskunhalasi rendőrök pedig lefoglalták.

Az ügyészség a vádiratokban pénzbüntetés kiszabása és próbára bocsátás mellett mindhárom esetben a lefoglalt gyógyszerek elkobzását is indítványozta.

Kapcsolódó írásaink