Krónika

Egységes, szigorú zárlatban gondolkodnak Németországban

Jóval több a haszna, mint a hátránya az AstraZeneca oltóanyagának – közölte az Európai Gyógyszerügynökség – Minden olasz egészségügyi dolgozónak kötelező az oltás

Németország szigorításra készül, Olaszországban a turizmus felélesztését készítik elő.

Egységes, szigorú zárlatban gondolkodnak Németországban
Hetente tízezer ember kap oltást Párizsban a nemzeti futballstadionban
Fotó: AFP/Hans Lucas

A vizsgálatok szerint lehetséges az összefüggés a vérrögképződéssel kapcsolatos rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka esetei és az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga között, a vakcina előnyei azonban továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait – közölte tegnap az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség közleményében kiemelte: a brit–svéd gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem Vaxzevria névre keresztelt oltóanyaga esetében a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina „nagyon ritka mellékhatásaként”. Az EMA értékelése alátámasztja, hogy az AstraZeneca vakcinája biztonságos és hatékonyan képes megelőzni a koronavírus okozta betegséget, csökkenti a kórházi kezelés és halálesetek kockázatát – tették hozzá.

Rövid, de szigorú és tartományokon átívelően egységes zárlat szükséges az új típusú koronavírus (SARS–CoV–2) harmadik fertőzéshullámának megfékezéséhez Németországban Angela Merkel kancellár szerint – mondta a szövetségi kormány helyettes szóvivője szerdán Berlinben. Ulrike Demmer a járványügyi szabályok alakításáról folytatott politikai viták kormányfői megítéléséről elmondta, hogy a kancellár szerint a SARS–CoV–2 járványának állását mutató szakmai, tudományos adatok alapján helyes minden törekvés, amely a szabályok szigorítása és egy rövid, országosan egységes zárlat felé mutat.

A napi új regisztrált fertőződések számának alakulása a húsvéti ünnepnapok torzító hatása miatt nem ad pontos képet, a SARS–CoV–2 okozta betegség (Covid–19) miatt intenzív kórházi ápolásra szorulók számának növekedése viszont világosan mutatja, hogy gondoskodni kell a járvány lassításáról – fejtette ki a helyettes kormányszóvivő. Hozzátette: az a legfontosabb, hogy stabilan száz alatt legyen az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis az előző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma.

Kiemelte: a kancellár szerint országosan egységes előírásokra van szükség, és a tartományonként széttartó szabályozás nem járul hozzá a járványhelyzet javításához. Németországban egyelőre kizárólag két adagból álló oltásokat alkalmaznak a Covid–19 ellen, a Pfizer–BioNTech-, az AstraZeneca- és a Moderna-féle vakcinát. A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint péntekig a lakosság 5,2 százaléka – 4 334 150 ember – kapta meg mindkét adagot valamelyikből.

A nyár közeledtével a tagállamokban közös szabályrendszerre van szükség a turisták fogadására Massimo Garavaglia idegenforgalomért felelős olasz miniszter szerint. Hangsúlyozta, hogy a nyári idegenforgalmi szezon a küszöbön áll, ezért minél gyorsabb lépésekre van szükség a turizmus újraindítása érdekében. Kifejtette, az Európai Unió tagállamainak ahelyett, hogy versenyeznének egymással, közös szabályokat kell kidolgozniuk a biztonságos turizmus és az egyenlő fogadási feltételek biztosítására. Úgy vélte, az Európai Bizottságtól a zöldkártyának is nevezett oltási útlevél helyett a szabad közlekedést biztosító igazolásra van szükség, amely nincs kizárólag az oltáshoz kötve.

„Olyan menlevél kell, amely igazolja, hogy a turista vagy be van oltva, negatív eredményt adott a tesztje vagy már túlesett a betegségen, és így megfelelő ellenanyagszinttel bír” – mondta Massimo Garavaglia. Eközben a római központi kormány szerdán úgy határozott, hogy kötelezővé teszi az oltást az egészségügyi dolgozók számára, a gyógyszerészeket is beleértve. Akik mégis megtagadjákaz oltást, azokat áthelyezik más pozícióba, vagy egy évre felfüggesztik őket. A kormány szerint ezzel védik a többi egészségügyi dolgozót és a környezetüket is.

Ausztria az élet újraindítására, számos szektor újranyitására készül májusban – jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden. A kancellár szerint áprilisban várhatóan olyan mértékben fognak tudni haladni az oltási kampánnyal a 65 év felettiek esetében, hogy az jelentősen enyhíteni fog a kórházakra nehezedő nyomáson. Eközben egy héttel, április 18-ig meghosszabbították a három keleti szövetségi tartományra – Bécsre, Burgenlandra és Alsó-Ausztriára – elrendelt vesztegzárat, mivel ezeken a területeken rendkívül  leterheltek a kórházak.

Kedvező eredményekről számolt be a Valneva francia gyógyszercég az általa fejlesztett, koronavírus elleni vakcina klinikai tesztelésének második szakasza után. A cég kétkomponensű oltóanyaga minden tesztalanynál biztonságosnak mutatkozott, több mint kilencven százalékuknál immunválaszt váltott ki, és jelentős mértékben termelődtek az antitestek.

Worldometers: világszerte meghaladta a 133 milliót a fertőzöttek száma, 2,89 millióan vesztették életüket, és 107,5 millióan meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom