Krónika

Magyarország továbbra is az egyik legfeszesebb oltási tempót diktálja

Kiemelkedő hetet zártunk, soha annyi oltást nem adtunk be, mint a keddi nappal lezárult oltási héten - mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Magyarország továbbra is az egyik legfeszesebb oltási tempót diktálja
Barta Tamás radiológus a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinával beolt egy pedagógust a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház oltópontján Kecskeméten 2021. április 1-jén
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Azok száma, akik az első oltást megkapták, mintegy 526 ezer volt, a második oltást is számítva több mint 778 ezer védőoltást adtak be - ismertette. György István azt mondta: Magyarország továbbra is az egyik legfeszesebb oltási tempót diktálja egész Európában.

Emlékeztetett, kedden két fontos mérföldkőhöz érkeztek: átlépték a 2,5 millió beoltotti számot, ez azt jelenti, hogy 25 százalékos az átoltottsági szint. A szerda reggeli adatok szerint 2 536 751 ember kapta meg az első védőoltását, vagyis minden negyedik magyar ember már megkapta a koronavírus elleni vakcinát.

Ezzel Magyarország messze megelőzi az uniós átlagot, ami 13 százalékos - mondta. Az államtitkár a másik mérföldkőnek azt nevezte, hogy 1,5936 millió magyar ember már a második oltását is megkapta, ez a magyar lakosság 10 százaléka.

Minden egyes beoltottal „újabb lépést teszünk a járványból kivezető úton” - mondta az államtitkár, aki felhívta a figyelmet arra is: mivel elérték a 2,5 millió beoltotti számot, szerdától nyitva lehetnek az üzletek, működhetnek a szolgáltatások és már csak 22 órától lép életbe a kijárási tilalom.

Minden egyes beoltottal közelebb kerül az ország ahhoz, hogy kevesebb legyen a súlyos beteg, az elhunyt és a gyászoló család, és ahhoz is, hogy visszatérjen az élet a normális kerékvágásba, hogy működhessenek a munkahelyek, az óvodák, az iskolák, az egyetemek, találkozni lehessen szeretteinkkel, barátainkkal, újranyithassanak az éttermek, a közösségi terek - mondta.

Hangsúlyozta: azokban a csoportokban, ahol a védőoltásokat már célzottan beadták, például az egészségügyi dolgozóknál, az idősotthonokban, radikálisan csökkent a megbetegedések száma. Ezért arra biztat mindenkit - mondta -, hogy aki eddig még nem igényelte az oltást, regisztráljon, hiszen a védőoltás életet menthet. Aki regisztrál, most már rövid időn belül sorra kerülhet - tette hozzá.

Felidézte: az oltási rendben azt a feladatot adták a háziorvosoknak, hogy a praxisukban a legidősebbektől haladjanak a fiatalabbak felé. Most már minden praxisban és központi oltóponton az aktív korosztályt is oltják - mondta.

Ismertette: megkezdték egy másik célcsoport, a pedagógusok oltását is, már több mint százezer pedagógus kapta meg eddig az oltást, kedden pedig újabb több mint százezer bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozó kapott sms-ben behívót soron kívüli oltásra.

A pedagógusok soron kívüli oltásának múlt heti első körére 78 ezer, már korábban regisztrált pedagógus kapott meghívót, közülük 66 685-en, vagyis a 85 százalékuk jelent meg az oltáson - mondta, megjegyezve, hogy az akciót megelőzően már 34 ezer pedagógus kapott oltást.

Bejelentette: mivel a múlt héten beoltottak második oltása az érettségi időszakára esik, úgy döntöttek, hogy az ő oltásukat is hétvégén igyekeznek megoldani az érettségi vizsgák zavartalanságáért. Az első oltásuk után 5 héttel sms-ben fogják őket ismét értesíteni második oltás időpontjáról.

A pedagógusok oltásának második üteme csütörtökön kezdődik és vasárnapig tart. Erre több mint 100 ezren kaptak meghívót, köztük a köznevelésben, a szakképzésben és a bölcsődékben dolgozók, akik regisztráltak, valamint azok a pedagógusok, akiket első körben behívtak, de az oltáson nem jelentek meg.

Az oltás ezúttal is többnyire kórházi oltópontokon vagy szakrendelőkben lesz, és ezúttal is Pfizer-vakcinával történik. Azok, akik az elmúlt három hónapban igazoltan koronavírus-fertőzésen estek át vagy most más okból nem tudnak megjelenni az oltópontokon, később is kapnak lehetőséget oltásra - mondta.

A háziorvosokra, a kórházi és a szakrendelőkben kialakított oltópontokra épülő magyar oltási rendszer jól teljesít - értékelte az államtitkár, megköszönve a folyamatban részt vevők munkáját.

A következő napok oltási tervéről szólva úgy fogalmazott: „még mindig erősen megköti a kezünket a rendelkezésre álló vakcinák mennyisége”. Ismertette: 3,9 millióan regisztráltak, közülük 1,6 millióan még várnak az oltásra. Ennyi vakcina továbbra sincs sajnos az országban, ezért továbbra is az határozza meg az oltás ütemét, hogy mikor és mennyi vakcina érkezik - mondta.

A következő napokban kétfajta vakcinával tudnak oltani: a múlt héten érkezett Szputnyikkal és a szerdán érkezett Pfizerrel. A 250 ezer Szputnyik vakcinát az Nemzeti Népegészségügyi Központ megvizsgálta és engedélyezte a beadását, csütörtöktől megkezdődhet a kiszállítása a kórházi oltópontokra, ahová az eddig bevált rend szerint a háziorvosok szervezik az oltandókat. Praxisonként átlagosan 50 embert küldhetnek oltásra.

A 246 870 adag Pfizer-vakcinából 114 ezret második körös oltásokra használnak, 100 ezer adagot a pedagógusok oltására, több mint 32 ezerre pedig a háziorvosok szervezhetnek oltandókat. A háziorvosok jelenleg is oltanak AstraZenecával, Modernával és néhol még Sinopharm-vakcinával is folynak második körös oltások is - mondta.

Budapesten a háziorvosok mellett 18 járóbeteg-szakrendelőt is bekapcsoltak az oltásba, György István szerint ennek is köszönhető, hogy a húsvéti ünnepek alatt is dinamikusan tudtak haladni.

Az elmúlt napokban a Magyar Honvédség oltóbuszai is folyamatosan dolgoztak, Nógrád és Komárom-Esztergom megyében több mint 20 kisebb településen oltottak. Az oltóbuszokkal a következő napokban a katonák második körös oltását végzik, ha ezzel végeztek, akkor újra visszatérnek a kistelepülésekre.

Hatályba lépett a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozata

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese közölte: hatályba lépett a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozata.

Kiss Róbert alezredes elmondta: ehhez kapcsolódóan több új rendelkezés lépett érvénybe. A kijárási tilalom este 10 és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.

 A március 8-án ideiglenes bezárt üzletek ismét megnyithatnak, ha az üzlet tulajdonosa, illetve üzemeltetője vállalja az új védelmi intézkedések betartását. A személyes megjelenést igénylő szolgáltatásokra korábban elrendelt intézkedések megszűnnek. Az üzleteket érintő négyzetméteralapú korlátozás a szolgáltatásokra nem vonatkozik - tette hozzá.

Az alezredes azt is elmondta, hogy továbbra is érvényben maradnak a maszkviselésre, vendéglátóüzletekre, szabadidős létesítményekre, szolgáltatási helyekre, szálláshelyekre, felsőoktatási intézményekre és a rendezvénytartásra vonatkozó intézkedések, ahogy a valamennyi schengeni belső határszakaszra ideiglenesen bevezetett határforgalom-ellenőrzés és határőrizet is - fejtette ki.

Kiss Róbert elmondta: az új védelmi intézkedések közé tartozik, hogy az üzletek 5 óra és 21.30 között tarthatnak nyitva, a 10 négyzetméteres vagy annál kisebb vásárlóterű boltokban a dolgozókon kívül egy vásárló tartózkodhat, ennél nagyobb üzleteknél 10 négyzetméterenként egy-egy vásárló.

Az üzemeltető köteles a bejárat előtt tájékoztatni a vásárlókat arról, hogy egyszerre hányan tartózkodhatnak az üzletben, a bejutásra várakozók között pedig be kell tartatnia a másfél méteres távolságot, az üzletben pedig gondoskodnia kell a személyi- és eszközfertőtlenítésről.

Hozzátette, hogy a bevásárlóközpontok területén az üzletekbe bejutásra várakozók közötti távolságtartásért nemcsak a bolt, hanem a bevásárlóközpont üzemeltetője is felelős.

Az újranyitás mellett is fontos a fokozott óvatosság

A védelmi intézkedések első fokozatú feloldása ellenére is fokozott óvatosságot és az eddigi járványügyi szabályok betartását kérte mindenkitől az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília hangsúlyozta, az eddig meghozott védelmi intézkedések megmaradnak, így feltétlenül szükséges az orrot és szájat eltakaró maszk viselése az üzletekben és a közterületeken.

A tisztifőorvos nagyon fontosnak nevezte, hogy az üzletekben rendszeresen tisztítsák és fertőtlenítsék a vásárlók által használt bevásárlókocsikat és kosarakat, valamint táblákkal és padlómatricákkal jelezzék a biztonságos védőtávolságot.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a vásárlást az emberek lehetőség szerint egyedül, ne a legforgalmasabb időpontban intézzék, minél rövidebb időt töltsenek el az üzletekben, részesítsék előnyben a kártyás fizetést és - amennyire lehet - kerüljék a zsúfolt helyeket, valamint tartsák egymástól a távolságot.

Elmondta: a járványügyi adatok továbbra sem kedvezőek, bár az újonnan fertőzöttek száma alacsonyabb az elmúlt héthez képest - az elmúlt 24 órában 1933 új fertőzöttet azonosítottak -, de 12 202 beteget ápolnak kórházban, ami nagyon magas szám, és 1407-en vannak lélegeztetőgépen.

Hozzátette: a koronavírusos betegek 3-4 százalékának nincs alapbetegsége. Azok, akik kórházba kerülnek, akár több féle krónikus betegségben - cukorbetegség, kóros elhízás - is szenvednek, de mindig vannak olyanok, akik gyorsan súlyos állapotba kerülnek, és a tünetek megjelenése után órákon belül lélegeztetésre szorulnak.

Ezért fontos, hogy már több mint 2,5 millióan megkapták a védőoltást Magyarországon - mondta. Közlése szerint a szerdán érkező 246 870 adag Pfizer-vakcina azonnal az oltópontokra kerül, ezekből folytatódik a pedagógusok védőoltása, és a második körös oltásokra is lehetőség nyílik.

Kitért arra, hogy az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban kételyek merültek fel, sok országban életkorhoz kötik vagy átmenetileg felfüggesztették az alkalmazását, az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicine Agency - EMA) egy tisztviselője pedig azt állította, hogy a vakcina és a vérrögképződés között összefüggést talált. „Ugyanakkor jelenleg hivatalos EMA-vélemény nem fogalmazódott meg, amennyiben ez a ma vagy holnap megtörténik, azt a magyar hatóságok is figyelembe veszik, és ennek mentén foglalunk állást abban, hogy a továbbiakban az AstraZenecával hogyan járunk el” - jelentette ki.

Müller Cecília beszámolt arról, hogy az elhunytak szerdán közölt, magas száma, 311 fő, adattorlódás miatt jelent meg a statisztikában. Az egészségügyi szolgáltatók a húsvéti ünnepek alatt nem mindig tudtak pontos adatokat jelenteni, és azokat szerdán korrigálták - fűzte hozzá. Úgy fogalmazott: annak ellenére, hogy Magyarországon minden adott a sikeres gyógyítás érdekében, az ő szervezetük nem tudott megbirkózni a betegséggel.

Professzionális szakszemélyzetünk, kiváló orvosaink vannak -  tette hozzá Müller Cecília, aki az 1950 óta az Egészségügyi Világszervezet, a WHO létrehozásának napján tartott egészség világnapján köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak.

Kapcsolódó írásaink