Krónika

Kína szemrehányást tett a fejlett országoknak

Pekingi diplomácia

Vang Ji kínai külügyminiszter „vakcinanacionalizmussal” vádolta meg a fejlett országokat. A politikus egy hétvégi interjúban egyebek mellett arról beszélt, a világ népességének tizenhat százalékát kitevő fejlett országok a globális koronavírus elleni oltóanyag-állomány hatvan százalékát vásárolták fel.

Hozzátette, egyes államok mostanra már a lakosságuk két-háromszorosa számára elegendő vakcinakészletet halmoztak fel, miközben számos fejlődő ország súlyos oltóanyaghiánnyal küzd. A kínai külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök tavaly májusban, a WHO közgyűlésén megígérte, hogy a kínai fejlesztésű oltóanyagokat globális közkinccsé teszik.

Mint korábban megírtuk, a kínai külügyminisztérium február elején közölte, hogy tízmillió adagot biztosítanak a saját fejlesztésű anyagaikból a COVAX vakcinaelosztó kezdeményezésnek. Megfigyelők szerint azonban Peking valójában a jól csengő „vakcinadiplomácián” keresztül próbálja elvonni a figyelmet az őt folyamatosan ért és érő vádakról. A helyi egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint vasárnapig 139,97 millió dózis koronavírus elleni oltóanyagot adtak be a lakosságnak.

Kapcsolódó írásaink