Krónika

Ausztria vétózna a vakcinákért

A szakértők szerint az Egyesült Államokat immár a pandémia negyedik hulláma sújtja

Meghaladta az egymilliót a fertő­zöttek száma a Nyugat-Balkánon, míg Csehországban tovább javultak a koronavírus-járvány mutatói. Németországban a 60 éven felüliekre korlátozták az AstraZeneca-féle oltások használatát. Az Egyesült Államokat a járvány negyedik hulláma sújtja.

Ausztria vétózna a vakcinákért
Nincsenek turisták és helyiek is alig – szinte teljesen kiürült a máskor oly zsúfolt és forgalmas Concorde tér Párizs központjában
Fotó: AFP/Ludovic Marin

Franciaországban a rendőrség holnaptól fokozottan ellenőrzi a koronavírus-járvány miatti korlátozások betartását – jelentette be tegnap Gérald Darmanin belügyminiszter.

Hozzátette, a hatóságok a húsvéti időszakban is ügyelni fognak arra, hogy a lezárt tizenkilenc megyében, de különösen Párizsban csak indokolt esetben hagyják el az emberek a lakókörzetüket tíz kilométernél távolabb. Az országban az intenzív ágyak kilencven százaléka foglalt, és azok hatvan százalékán fekszenek covidfertőzöttek. Franciaországban eddig több mint kilencvenötezren hunytak el a betegségben.

Észtország április 25-ig meghosszabbítja a koronavírus-járvány miatt elrendelt karantént – közölte tegnap Jaak Aab közigazgatási miniszter. Az 1,3 millió lakosú államban eddig több mint százötezer fertőzöttet regisztráltak, akik közül 896-an hunytak el. Ukrajnában tegnap több mint négyszáz ember halt meg, s a járvány is soha nem látott méreteket öltött.

Már a koronavírus-járvány negyedik hulláma sújtja az Egyesült Államokat – írta keddi cik­kében a The Hill című hírportál. A járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint a múlt héten naponta átlagosan hatvanötezer új fertőzöttet regisztráltak, ez napi tízezerrel több, mint amennyit a két héttel ezelőtti mélypont idején mértek. Németországban időközben a hatvan éven felüliekre korlátozták az AstraZeneca-féle oltások használatát. Csehországban tovább javultak a járvány mutatói.

Az orvosok eddig 1,611 millió adag vakcinát használtak fel. A pandémia terjedési mutatója továbbra is egy alatt van, ami lassulást jelez. A hozzánk közel eső Nyugat-Balkánon meghaladta az egymilliót a fertőzöttek száma. Romániában kedd este az ország hetvenegy településén folytatódtak a tüntetések a járványügyi korlátozások ellen, Brailán egyes tüntetők kövekkel dobálták meg a csendőröket – közölték tegnap a hatóságok.

Tegnap Sebastian Kurz azzal fenyegette meg uniós kollégáit, hogy Ausztria megvétózza az EU opciós jogát százmillió adag Pfizer–BioNTech-vakcinára, ha országa nem kap több oltóanyagot. Kurz tegnap a bécsi orosz nagykövettel, Dmitrij Ljubinszkíj-jel tárgyalt a Sputnik-V szállításáról. Kurz a belebegtetett vétó mellett megismételte szerinte az EU-ban nem igazságosan osztják szét a vakcinákat.

Kapcsolódó írásaink