Krónika

Jogerős ítéletet született a Tescós rablás ügyében

Az emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt S. Péter és társai ellen indult büntetőügyben a Fővárosi Ítélőtábla a mai napon kihirdetett ítéletével csak kis mértékben változtatta meg a Fővárosi Törvényszék ítéletét.

Jogerős ítéletet született a Tescós rablás ügyében
Az S. Péter vezetésével működő bűnbanda a vád szerint több pénzszállítót és egy ékszerboltot is kirabolt, de meggyilkoltak egy kalocsai házaspárt is
Fotó: MH

A   tescós rablásként elhíresült ügyben a megismételt elsőfokú eljárást lefolytató Fővárosi Törvényszék a 2019. május 29. napján kihirdetett ítéletével hosszú tartamú, köztük életfogytig tartó szabadságvesztés büntetéseket szabott ki, valamint 30 millió forintot meghaladó kártérítésre és ugyancsak több tízmillió forint nagyságrendű bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte a vádlottakat.

A budaörsi rablás ügyben helyesen állapította meg az elsőfokú bíróság az I.-IV. r. vádlottak büntetőjogi felelősségét, melyet a Tesco biztonsági kamerának a felvételei, biológiai nyomok, ujjlenyomatok is alátámasztották. E körben kétséget kizáróan megállapítható volt, hogy az ügy III. r. vádlottja volt az, aki szándékosan lábon lőtte a pénzszállító egyik alkalmazottját, majd az autóba való bejutás érdekében többször rálőtt a pénzszállítóautó szélvédőüvegére, melyet egyik golyó átütött, és a bent tartózkodó alkalmazott feje mellett elhaladva fúródott a gépkocsi ülésébe. Azt is helyesen állapította meg az elsőfokú bíróság, hogy a II. r. vádlott egy M75 típusú kézi gránátot dobott a feléjük haladó rendőrök irányába. Két utóbbi cselekmény ugyan nem okozott sérülést, ám e két vádlott cselekménye kimerítette az akkor hatályos Btk. szerint a több emberen, nyereségvágyból, hivatalos személy ellen elkövetett emberölés bűntettének kísérletét.

Az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetés az I., II. és III. r. vádlottak tekintetében (20 év, 14 év, 16 év) arányos, ennek súlyosítása, de enyhítése sem volt indokolt. A bűnsegédi bűnrészességet megvalósító IV. r. vádlott esetében a másodfokú bíróság a kiszabott életfogytig tartó szabadságvesztést - még az előéletére tekintettel - sem tartotta arányosnak, így annak mértékét a határozott idejű szabadságvesztés maximumában határozta meg - ismertette a Fővárosi Ítélőtábla.

A másodfokú ítélet meghozatalával az eljárás jogerősen befejeződött, további fellebbezésnek nincs helye.

Kapcsolódó írásaink