Krónika

Láthatók lettek a fekete lyuk mágneses mezői

Tudományos áttörés

Először sikerült kimutatni és láthatóvá tenni egy fekete lyuk közvetlen közelében a mágneses mezőket – közölte tegnap a bonni Max Planck Rádiócsillagászati Intézet.

A Szűz csillagképben lévő Messier 87 óriásgalaxis közepén található objektum megfigyelése nagyon fontos, mivel ezáltal jobban megérthetjük, hogyan keletkeznek egy fekete lyuk környezetében a fényes szerkezetek – mondta Anton Zensus, az intézet vezetője.

A szükséges adatok az Event Horizon rádióteleszkóp-hálózattól (EHT) származnak. Az eredményhez vezető megoldást az a meg­figyelés adta, hogy a rádiósugárzás polarizált, tehát nem véletlenszerű a rezgések iránya. A több milliárd naptömegű fekete lyukakban hatalmas tömeg szorul össze nagyon kicsi területen. Az emberi ésszel felfoghatatlan mértékű gravitáció miatt ezen égitestek közvetlen környezetéből még a fény sem menekülhet. Fekete lyukak keletkezhetnek például akkor, amikor kiégett óriáscsillagok összeomlanak a saját súlyuk alatt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom