Krónika

Lövöldözés volt egy coloradói áruházban, tíz ember, köztük egy rendőr életét vesztette

Őrizetben az ámokfutó

Tíz ember vesztette életét egy áruházi fegyveres incidensben hétfőn az Egyesült Államokban, Colorado államban. A riasztás után elsőként helyszínre érkező rendőrök egyike, egy 51 éves férfi is meghalt.

Lövöldözés volt egy coloradói áruházban, tíz ember, köztük egy rendőr életét vesztette
Rohamrendőrök menekítették ki a vásárlókat az áruházból
Fotó: AFP/Getty Images/Chet Strange

A lövöldözés a Denvertől mintegy negyvenöt kilométerre északnyugatra lévő Boulderben történt. A boulderi rendőrség kora délután tett közzé riasztást a Twitteren, hogy fegyveres incidens zajlik a helyi King Soopers szupermarketben – írta az MTI.

A hatóságok nagy erőkkel vonultak ki, a helyszínre kommandósokat is vezényeltek. A gyanúsított egy 21 éves férfi, Ahmad Al Aliwi Alissa, aki a coloradoi Arvada városában lakik. A férfi lábát lövés érte, ezért kórházba vitték. A videófelvételek szerint vérző lábbal, félmeztelenül vezették ki az épületből a rendőrök. Az áldozatok 20–65 év közöttiek. A CNN amerikai hírtelevízió úgy értesült, hogy a támadó egy AR–15 típusú gépkarabélyból nyitott tüzet.

Michael Dougherty megyei ügyész tragédiának és rémálomnak nevezte a Boulderben történteket. Ez volt a hetedik tömeg­gyilkosság idén az Egyesült Államokban aszerint az adatbázis szerint, amelyet a legalább négy halálos áldozatot követelő lőfegyveres támadásokról vezet az AP hírügynökség, a USA Today című lap és a Northeastern University. A CNN arról is írt, hogy hét nap alatt ez volt a hetedik lövöldözés az országban.

Március 16-án a déli Georgia államban egy fegyveres támadó masszázsszalonokban nyolc embert lőtt agyon, köztük hat ázsiai származású nőt. Tavaly – feltehetően a járvány hatására – átmeneti csökkenés állt be a korábban rendkívüli módon elharapózott fegyveres támadások számában, ami az elmúlt több mint egy évtized legalacsonyabb szintjére esett vissza.

Kapcsolódó írásaink