Krónika

Újra bebizonyosodott, Brüsszel nem mond igazat

A magyar illetékesek hivatalosan is megcáfolták a brüsszeli állítást, nem igaz, hogy Magyarország szerződött a nyugati vakcinagyártókkal.

Újra bebizonyosodott, Brüsszel nem mond igazat
Az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát készítik elő az oltáshoz az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő oltópontján 2021. március 6-án
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Magyarország, ha akart volna sem köthetett volna külön szerződéseket a nyugati vakcinagyártókkal. Erre nem volt semmiféle lehetősége. A brüsszeli bürokraták, amikor mást állítanak, egyszerűen csak megpróbálják lerázni magukról a felelősséget a zavaros vakcinaszállítások miatt - írja a Ripost.  A lap arra az összefoglalóra alapozta az állításait, amely Ómolnár Miklós YouTube-csatornáján látható.

Miután a Feketén-fehéren blog nyilvánosságra hozta a gyártókkal kötött uniós vakcinaszerződéseket, a brüsszeli bürokrácia újra csak bepróbálkozott. Az Európai Bizottság magyarországi képviselete megint csak azt állította, hogy a szerződéseket nem Brüsszel, hanem az egyes a tagállamok írták alá. Vagyis nem ők a felelősek a zűrzavarért. Elkezdtek jogászkodni, hogy amit a Feketén-fehéren blog bemutatott, azok csak előzetes keretszerződések, ezután jöttek a tagállamok külön szerződései - fogalmazott az újságíró.

Csakhogy ilyen szerződések nem léteznek! - emeli ki.

A Feketén-fehéren blog kérdése nyomán hivatalosan is megerősítették, hogy Magyarország nem szerződött egyetlen nyugati vakcinagyártó céggel sem - jelenti ki a videóban.

Az operatív törzs ülésén Müller Cecília egyértelműen kijelentette, hogy Magyarország kizárólag az unión kívüli országokkal, vagyis az Oroszországban és Kínában gyártott vakcinákra kötött szerződéseket olyan gyógyszer-nagykereskedő cég közreműködésével, amelynek engedélye van vakcinákat behozni.

Objektum doboz

Tehát csak az orosz és a kínai vakcinaszerződést köthette meg Magyarország! Nem is tudnánk külön szerződéseket kötni, hiszen az Európai Unióban egy egységes mechanizmus, egy közös beszerzés révén zajlik a vakcina beszerzése. A magyar állam, Magyarország külön szerződéseket az európai uniós gyártókkal nem köt, nem köthet. Legfeljebb lehívhat, kérhet vakcinaszállítmányokat az uniós keretből, amelyek aztán vagy megérkeznek, vagy nem - hangzik el a videóban.

Magától értetődően, a józan ész alapján kerestünk és keresünk új lehetőségeket a keleti vakcinagyártóknál, bolondok lennénk kiszolgáltatni magunkat a bizonytalan uniós szállításoknak - emeli ki Ómolnár.

Hogy mennyire így van, az alábbi táblázat mutatja, hova jutott volna Magyarország, ha csak a Brüsszel által beígért vakcinákra támaszkodunk.

Vakcinabeszerzés
Fotó: Ripost

Már most több vakcina érkezett keletről, mint nyugatról. Kevesebb mint 10 hét múlva pedig a Magyarországon elérhető vakcinák közel 60 százaléka az Európai Unión kívülről érkezik majd hazánkba. Ezek nélkül reménytelen lenne a helyzetünk - teszi hozzá.

Kapcsolódó írásaink