Krónika

Újabb karantén lépett életbe Párizsban

Tömegek keltek útra a lezárások előtt, óriási dugók alakultak ki, megteltek a vonatok

Mintegy húszmillió franciát érint az újabb általános, ám az egy évvel ezelőttinél lazább karantén. Németországban húsvét utánra túlterhelődhetnek a kórházak.

Újabb karantén lépett életbe Párizsban
A Montparnasse pályaudvar. Menekültek az emberek a fővárosból
Fotó: AFP/Ludovic Marin

Legalább négyhetes karantén lépett életbe Franciaország tizenhat megyéjében, illetve Párizsban péntek éjféltől. Az érintett területek az Ile-de-France régió nyolc, az északi Hauts-de-France öt, valamint Normandia két és a francia Riviéra egy megyéje. A lezárás mintegy húszmillió franciát, a lakosság csaknem harmadát érinti.

„A lakhelyet el lehet hagyni sportolni, levegőzni időkorlát nélkül, de csak igazolással, és csak tíz kilométeres körzetben, a megyék közötti közlekedés tilos, kivételt csak a halaszthatatlan vagy a hivatalos ügyek jelentenek” – mondta a csütörtök este Jean Castex francia miniszterelnök. Az újabb szigorításokat szinte napra pontosan az első lezárás évfordulóján jelentette be a kormány.

Az egy évvel ezelőtti általános karantén az egész országot érintette, és az iskolák is bezártak. Most az iskolák mindenhol nyitva maradnak, de a tizenhat megyében csak az alapvető szükségleteket kielégítő üzletek nyithatnak ki. Ezenkívül szabadtéren összegyűlhetnek az emberek, és egyes szolgáltatások, például a fodrászatok is üzemeltethetők.

A párizsiak pénteken megrohamozták a vonatokat, hogy vidékre utazzanak, a nem fertőzött régiókba induló vonatokra minden jegy elkelt. A legtöbben Bordeaux-ba, Lyonba, Marseilles-be, Nantes-ba, Rennes-be indultak, ugyanis a lezárások azt is jelentik, hogy húsvét hétvégéjén se lehet majd a megyék között utazni. A fővárosból kivezető utakon rekordméretű dugók voltak. Párizs körül 250 kilométeres sor alakult ki.

Az országban minimum 5,7 millióan már megkapták legalább az oltás első dózisát. Közben viszont a napi új esetszám napok óta meghaladja a 30 ezret. A lezárt megyékben a százezer főre jutó fertőzöttek száma meghaladta a kétszázötvenes riasztási szintet, Párizsban pedig négyszáz felett van.

Németországban is rohamosan növekszik a fertőzöttek száma, a brit mutáció okozza a fertőzések háromnegyedét. A Robert Koch Intézet alelnöke, Lars Shaade az AFP hírügynökségnek arról beszélt, nagyon valószínű, hogy húsvét után olyan súlyos lesz a járványhelyzet, mint karácsony előtt volt, és túlterhelődnek a kórházak. Péntekre több mint 17 ezer új fertőzöttet azonosítottak, és 226-an elhunytak. Jens Spahn egészségügyi miniszter közölte, további lazítások nem lehetségesek, sőt lehet, hogy inkább szigorítani fognak.

Közben Svájcban a rossz járványhelyzet miatt elhalasztották a tervezett enyhítéseket, nem engedélyezik az üzletek megnyitását.

Worldometers: világszerte meghaladta a 122,6 milliót fertőzöttek száma, 2,7 millióan elhunytak, és 98, 8 millióan meggyógyultak.

Járások között sem lehet mozogni
 

Szlovákiából tilos külföldre utazni
 

Mától tilos a szlovák állampolgárok számára a turisztikai célú külföldi utazás – közölte a TASR, azaz a helyi közszolgálati hírügynökség. Ezt ellenőrzik a szlovák határokon és repülőtereken. A külföldre utazóknak igazolniuk kell, hogy nem turizmus céljából lépik át a határt. A korlátozást azzal indokolta a pozsonyi kormány, hogy ily módon akarja orvosolni azt az ideiglenesen fellépett igaz­ságtalan állapotot, hogy február óta – néhány indokolt kivétellel – tilos az egyes járások között utazni, ugyanakkor a külföldre távozás bármilyen céllal megengedett volt.

Az új fertőzöttek száma 2000–2500 között mozgott az elmúlt napokban. Északi szomszédunknál jelenleg csaknem 3500 fertőzöttet kezelnek kórházban, és több százan vannak lélegeztetőgépen. A halálesetek egy hete enyhén csökkenő tendenciát mutatnak, összesen majdnem kilencezren vesztették életüket.
(LMA)

Április közepétől nyitnának

Görögország fogadná az unióból a turistákat

Idén hivatalosan május 14-től kezdődik a görög idegenforgalmi szezon, az ország azonban várhatóan már április közepétől megnyitja a határait az Európai Unióból érkező turisták előtt – jelentette be tegnap Bukarestben Harisz Theoharisz idegenforgalmi miniszter.

A tárcavezető Claudiu Nasui román gazdasági és turisztikai miniszterrel folytatott tárgyalásai után arról beszélt, országába azok léphetnek majd be, akiket már beoltottak a koronavírus ellen, akik ellenanyagteszttel bizonyítják, hogy átestek a betegségen, vagy akik negatív Covid-teszttel igazolják, hogy nem fertőznek. A tíz év alatti gyerekek esetében nincs szükség tesztre. Görögországban jelenleg még szigorú járványügyi korlátozások vannak érvényben. A tizenegymillió lakosú államban eddig 230 ezer embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és csaknem 7300 halálesetet jelentettek.
(LMA)