Krónika

Az elektroszmogot is méri a műholdunk

A SMOG–1 a negyedik magyar űrjármű – akár évekig működhet

Ha minden jól megy, ma áll pályára a SMOG–1, a Műegyetem negyedik, saját fejlesztésű kisműholdja. A szatelit működésének elsődleges célja a Föld körül mérhető, mesterséges eredetű, azaz az ember által keltett elektroszmog vizsgálata. A jármű költségeit a Külgazdasági és Külügyminisztérium is támogatta.

Az elektroszmogot is méri a műholdunk
Az orosz Szojuz–2 rakéta szállítja a magasba a szerkezetet
Fotó: BME

A tervek szerint ma reggel, magyar idő szerint hét óra után nem sokkal juttatják a világűrbe a kazahsztáni Bajkonurból a SMOG-1 kisműholdat. A mesterséges égitest az UNISAT-7 olasz műhold fedélzetéről lép majd ki – utóbbit egy Fregat végfokozattal szerelt Szojuz-2 rakéta szállítja a magasba. A SMOG-1 a sorban negyedik magyar űrjármű. Az 5×5×5 centiméteres szerkezet elsődleges küldetése a Föld körüli térségben mérhető, ember által keltett elektromágneses szennyezettség vizsgálata, míg másodlagos célként egy ionizáló dózismérő került a fedélzetre, amellyel a Napból érkező részecskék elektronikára gyakorolt hatását detektálja az űreszköz.

Harmadlagos feladata egy fékező hatású, mágnesesen veszteséges anyag kutatása, amely a napelemek alá lett beépítve. Utóbbitól azt várják a mérnökök, hogy jelentősen csökkenti a 18–25 esztendős pályaélettartamot, annak érdekében, hogy minimalizálja azt az időt, amelyet űrszemétként töltene a Föld körül a műhold, miután befejezi aktív küldetését.

A munkás időszakra ugyan néhány hónapot terveztek, de ha SMOG-1 is olyan jól fog dolgozni, mint elődei, akkor a tevékenysége akár még évekig is tarthat. A fejlesztést a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Kar Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszéke fogta össze, míg a munkában a külső szakértők mellett aktívan részt vettek a Gépészmérnöki Kar hallgatói és tanárai is. A felbocsátás költségét a Villamosmérnöki Kar mellett a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztosította.

A többlépcsős pályára állítási folyamat miatt a SMOG-1 műhold első jeleiről a becslések szerint a jövő hét elején tudnak a szakemberek tájékoztatást adni. Az orosz rakéta – amely tizennyolc ország harmincnyolc műholdját állítja majd pályára – mai startja a Gklaunch.ru/en oldalon követhető élőben.

Kapcsolódó írásaink

Magyar sikerek a kozmoszban

ĀA Műegyetemen fejlesztett SMOG-műholdak példáját látva világszertekezdődtek el űrkutatási projektek – A SMOG–1 márciusi küldetése során ismét világelsők lehetnek az intézmény szakemberei