Krónika

Svájcban elmarad a korlátozások tervezett enyhítése

A fertőzöttek számának növekedése miatt a svájci kormány pénteken arra kényszerült, hogy elhalassza a karanténkorlátozásoknak a következő napokra tervezett enyhítését.

Svájcban elmarad a korlátozások tervezett enyhítése
A járványügyi helyzet nem teszi lehetővé a kormány számára, hogy feloldja az érvényben lévő korlátozásokat
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

A járványügyi helyzet nem teszi lehetővé a kormány számára, hogy feloldja az érvényben lévő korlátozásokat vagy engedélyezze az üzletek megnyitását - közölt Alain Berset egészségügyi miniszter.

Az egyetlen tervezett változás az, hogy a beltéri magánrendezvényeken az eddigi öt helyen tízen vehetnek részt.

A svájci Szövetségi Tanács közleménye szerint „jelenleg túl nagy az esetek ellenőrizetlen növekedésének a száma ahhoz, hogy más enyhítések is lehetségesek legyenek. A fertőzöttek száma február vége óta ismét nő, és túl kevés ember van még beoltva, hogy elkerülhető legyen a kórházban ápoltak számának erőteljes növekedése”.

A hatóságok szerint az új vírusváltozatok, amelyeket a pozitív esetek több mint 80 százalékánál diagnosztizáltak, nemcsak fertőzőbbek, de nagyobb valószínűséggel okoznak halált is.

Az éttermek és a rendezvényszervezők a korlátozások feloldását kérték, a miniszter azonban türelmet sürgetett.

Pénteken 1750 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek a 8,6 millió lakosú országban. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 14 napban a fertőzöttek száma 100 ezer lakosonként mintegy kétszáz volt. A pozitív esetek aránya 5 százalék, a fertőzési ráta 1,14, ami azt jelenti, hogy gyorsan nő a fertőzöttek száma (március 17-én majdnem több mint 16 százalékkal volt magasabb, mint egy héttel korábban).

Április közepén döntenek arról, hogy engedélyezik-e az éttermek teraszán való felszolgálást, illetve a kulturális és sporteseményekre vonatkozó korlátozások feloldását. A kormány reményei szerint addigra az oltási kampánynak köszönhetően javulhat a helyzet.

Péntekre a lakosság mintegy 4,6 százaléka kapott kétadagos védőoltást.

Svájcban a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegség halálos áldozatainak száma meghaladta a 9400-at.
 

Kapcsolódó írásaink