Krónika

Hazudik a baloldal, hogy milliószámra állnak vakcinák raktárakban

Csütörtökön újabb vakcinaszállítmányok érkeztek:  54 ezer adag Moderna  és  21 600 adag AstraZeneca. Ez utóbbi kevesebb, mint harmada a korábban ígért szállítmánynak, és a következő hetekben is csak csökkentett szállítmányok várhatóak - tudatta pénteken a koronavirus.gov.hu portál.

Hazudik a baloldal, hogy milliószámra állnak vakcinák raktárakban
Klenovicsné Gelencsér Ilona (b) ápolónő a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagját adja be egy idős férfinek a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban 2021. március 14-én.
Fotó: MTI/Varga György

Mindkét oltóanyagot a regisztrált idősek oltására fogják elsősorban használni.

Magyarország immár 5 oltóanyaggal rendelkezik, ennek is köszönhető, hogy felgyorsulhatott az oltás, és már több mint 1,5 millió a beoltottak száma és hazánk ezzel immár a második helyen van az átoltottságban az uniós ranglistán - mutat rá a portál. 

„A baloldal hazugságaival ellentétben nem áll több millió adag vakcina raktárakban, az eddig Magyarországra érkezett oltóanyagok nagy részét már beoltották első és második oltásokra, minden az országba érkező vakcinát rövid időn belül kiszállítanak az oltópontokra és a háziorvosokhoz” - emeli ki a koronavirus.gov.hu, hozzátéve: az a vakcina, amely már az országban van, de éppen még nincs beoltva, az vagy második körös oltásra biztonsági tartalék, vagy éppen kiszállítás alatt van vagy hatósági vizsgálat alatt áll és annak befejezésig nem engedélyezett az oltásra.

Az eddigi 6,5 millió adagról 10,9 millióra növelték a lekötött Pfizer-BioNtech oltóanyag mennyiségét. Magyarország így már összesen 31 millió adag oltóanyagot kötött le. Ebből 24 millió adag oltóanyagot várnak az uniós beszerzésből, ennek eddig a 7 százaléka érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca).

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már jelentette, hogy forgalmazásra ajánlja az Európai Unióban a Johnson & Johnson oltóanyagát is, de ennek a szállítása várhatóan csak április második felében kezdődik el.  A Janssen vakcinából 4,36 millió adagot vár Magyarország, amely ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé, mert ez az első olyan vakcina, amely egydózisú.

Miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország orosz és a kínai vakcinák beszerzésére is szerződött, ezekből összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik majd a következő hónapokban.

A kínai vakcinából eddig három szállítmány érkezett, az első több mint félmillió adagos szállítmányt a háziorvosok gyakorlatilag mára eloltották a regisztrált idősek körében, a második 450 ezer adagos szállítmányt jövő héten kezdik felhasználni a már beoltott idősek második körös oltására. Az ezen a héten érkezett 100 ezer adag kínai vakcinával a szükséges hatósági vizsgálat után lehet majd oltani, szintén a regisztrált idősek első és második körös oltására használják majd. 

Az eddig érkezett Szputnyik-vakcinával a regisztrált idősek oltását végezték a kórházi oltópontokon, a legutóbb érkezett 180 ezer adag első dózisú vakcina alkalmazását a Nemzeti Népegészségügyi Központ(NNK) hétfőn engedélyezte, és  ezt a hét második felében szállították ki a kórházi oltópontokra, ahol  a háziorvosok által beküldött regisztrált időseket oltják vele.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 4-én bejelentette, hogy a Humángyógyszer Bizottsága megkezdte az orosz fejlesztésű Szputnyik V (Gam-COVID-Vac) koronavírus elleni oltóanyag folyamatos felülvizsgálatát. Az EMA közleménye szerint az oltóanyag uniós kérelmezője az R-Pharm moszkvai székhelyű gyógyszergyár németországi leányvállalata.

Kapcsolódó írásaink