Krónika

Jöhet a digitális oltási igazolvány

Ukrajnában dühöng a járvány, de Szerbiábanés Csehországban sincs ok az örömre vagy a lazításra

Rekordszámú covidbeteget kezelnek a kórházakban Csehországban. Jan Hamácek belügyminiszter, tegnap közölte, a gyógyító intézmények rendkívüli leterheltsége miatt a kabinet jelenleg nem tervezi a szigorú óvintézkedések lazítását.

Jöhet a digitális oltási igazolvány
Súlyos állapotú covidos beteg átszállítása Toulouse-Blagnac-ból Nizzába
Fotó: AFP/Lionel Bonaventure

Ukrajnában tegnap tizenkétezer új koronavírusos fertőzöttet jegyeztek fel, és ismét kiugróan sokan, csaknem 290-en haltak bele a betegségbe. Szerbiában legalább kéthetes lezárásra kell számítani. Brazíliában egy nap alatt 2841 ember hunyt el a kórban, illetve Szlovéniában és Horvátországban is nőtt a fertőzöttek száma.

Közben Európában elővigyázatosságból már mintegy húsz országban függesztették fel az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina alkalmazását, amíg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem jár a végére annak, van-e összefüggés az oltás és egyes beoltottak szervezetében előforduló vérrögképződés között.

A dél-koreai egészségügyi hatóságok közben folytatják a szer alkalmazását. Emmanuel Macron francia elnök és Mario Draghi olasz kormányfő tegnap biztatónak nevezte az EMA állásfoglalását, amely szerint határozottan meg vannak győződve az AstraZeneca termékének előnyeiről.

Az Európai Bizottság tegnap javaslatot terjesztett elő egy, a koronavírus elleni oltást bizonyító európai uniós igazolvány létrehozására. Ursula von der Leyen, az EB elnöke szerint a digitális zöldigazolvány a beoltottságot fogja igazolni, teszteredményeket tartalmaz azok esetében, akik még nem kaphattak oltást, illetve információt ad arról, hogy az adott személy átesett-e a fertőzésen.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ tegnap közölte, Brüsszeltől most nem útlevelet, hanem vakcinákat várunk. Aláhúzták, a vakcinaútleveleket a tagállamok állítják ki, így minden beoltott magyar állampolgár meg fogja kapni - attól függetlenül, hogy milyen, idehaza engedélyezett vakcinában részesült. Hozzátették, ezt a készülő szabályozás is lehetővé teszi.

Kapcsolódó írásaink