Krónika

A Nemzeti Oltóanyaggyárban előállított vakcinák garantálják a hazai ellátás biztonságát

A Nemzeti Oltóanyaggyárban előállított oltóanyagok garantálják majd a hazai ellátás biztonságát, ezzel megszüntetik Magyarország függőségét az importtól és annak bizonytalanságaitól – mondta Kásler Miklós miniszter az Emmi közösségi oldalára feltöltött videójában.

A Nemzeti Oltóanyaggyárban előállított vakcinák garantálják a hazai ellátás biztonságát
Egyelőre még importra szorulunk vakcinákból, de a Nemzeti Oltóanyaggyárnak köszönhetően megszűnhet hazánk ilyen irányú függősége
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kásler Miklós elmondta: oltóanyag-ellátási nehézségek megelőzésére, a magyar kormány döntése alapján 2017-ben megkezdődött a Nemzeti Oltóanyaggyár megvalósítása. A Nemzeti Oltóanyaggyárban előállított oltóanyagok garantálják majd a hazai ellátás biztonságát, ezzel megszüntetik Magyarország függőségét az importtól és annak bizonytalanságaitól - tette hozzá.

A tárcavezető a videóban kifejtette: 2020 márciusában kezdeményezte a COVID-19 ellenes magyar vakcina kifejlesztését az EMMI háttérintézménye a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Debreceni Egyetem együttműködésében. Szakembereink az élő koronavírust megfelelő biztonsági szintű laboratóriumi körülmények között kutatják - tette hozzá.

Objektum doboz

A miniszter közölte azt is: első lépést a prototípus-vakcina kifejlesztését pre-klinikai vizsgálatok követik, majd el kell végezni a humán klinikai vizsgálatokat is. Ezt követi az engedélyeztetési eljárás. Ennek eredményessége esetén forgalomba lehet majd hozni a COVID-19 elleni vakcinát - mondta.

A videó végén hangsúlyozta: folyamatosan tájékoztatni fogja az embereket a kutatás szakmai eredményeiről. A kormány korábbi jelzése alapján hazai koronavírus elleni vakcina várhatóan 2022 második felére készülhet el.

Kapcsolódó írásaink