Krónika

Bezár Olaszország

Párizs közölte, a pandémia leginkább az északi megyéket, a Riviériát és a fővárosi agglomerációt sújtja – e régióban tizenkét percenként kerül újabb beteg intenzív osztályra

Az új koronavírus-járvány rendkívül erőteljes terjedése miatt hétfőtől zárlatot rendeltek el Olaszországban Szardínia és Szicília szigetét kivéve. Olivier Véran francia egészségügyi miniszter közben arról beszélt, hazájában a pandémia feszült és nyugtalanító helyzetet teremtett.

Bezár Olaszország
Egy tanárnő kap AstraZeneca-vakcinát az oltópontá alakított milánói Leonaro da Vinci Múzeumban
Fotó: AFP/Miguel Medina

Olaszországban a vírusmutációk okozta harmadik járványhullámban a kórházak telítettsége minden tartományban ismét átlépte a kritikus küszöbnek tartott harmincszázalékos átlagot. Nyomás nehezedik Bologna kórházaira is, ahonnan az első hullámban sem látott állapotokról számoltak be.

Miközben tavaly ilyenkor a betegek életkora 64 és 74 év között mozgott, most 54 és 64 év közöttire süllyedt. Olaszországban a halottak száma elérte a 101 184-et. Azért, hogy ezt a rendkívül erőteljes harmadik hullámot megfékezzék, a kabinet március 15-től az egész államban zárlatot rendelt el Szardínia és Szicília szigetét kivéve.

A kór terjedését mutató reproduk­ciós ráta az egész országban jóval túllépte a veszélyességi küszöbnek tartott egyes értéket. A szigorúság a vendéglátás és a kereskedelem leállítását jelenti, kivéve az élelmiszerboltokat és más alapvető cikkeket áruló üzleteket. Tilos a városok, települések közötti közlekedés, illetve a lakóhelyet is csak engedéllyel lehet elhagyni.

Intenzív ágyas kezelés az Ambrosie Pare Hospitalban Boulonge-Billancourt városában
Intenzív ágyas kezelés az Ambrosie Pare Hospitalban Boulonge-Billancourt városában
Fotó: AFP/Alain Jocard

Franciaországban sem jobb a helyzet – mint azt Olivier Véran egészségügyi miniszter a minap elmondta, a napi új esetszám továbbra is huszonegyezren stagnál. A tárcavezető szerint az országban a járványhelyzet feszült és nyugtalanító, de régióként nagyon változó.

A pandémia leginkább az északi megyéket, a Riviériát és a fővárosi agglomerációt sújtja. Ez utóbbi régióban tizenkét percenként kerül újabb beteg intenzív osztályra. Hozzátette, egyenlőre nincs ok felfüggeszteni az AstraZeneca gyár koronavírus elleni oltóanyagát.

Az Euronews pedig arról értesült, mégsem kaphatják meg az Európai Unió közös védettségi igazolványát azok, akiket a kínai Sinopharm vagy az orosz Szputnyik V vakcinával oltanak be. Lapzártakor érkezett a hír, mi szerint az Európai Gyógyszerügynökség bejelentette, hogy az elmúlt napokban tapasztalt esetek miatt vizsgálatot indít mindhárom, az EU-ban engedélyezett vakcina kapcsán.

Kapcsolódó írásaink