Krónika

Terjed a brazil variáns, Bolsonaro mégsem vezet be korlátozásokat

Egyre több a haláleset

Folyamatosan növekszik a járvány halálos áldozatainak száma Brazíliában, a járvány kezdete óta már több mint 260 ezren vesztették életüket.

A napi halálozás a héten többször is meghaladta az ezerkilencszázat. A halálesetek számát illetően Brazília a második a világon az Egyesült Államok után, a fertőzések terén pedig a harmadik. Az országban különösen gyorsan terjed a Manausban felfedezett, brazíliai P.1 variáns, amelyik 25–60 százalékban újra is fertőzi azokat, akik már átestek a koronavíruson. Ennek ellenére Jair Bolsonaro elnök – aki korábban alábecsülte a járványt, és feleslegesnek ítélte az oltást – továbbra sem hajlandó korlátozásokat bevezetni a gazdaság működőképességének fenntartására hivatkozva.

Brazília több államában azonban a helyi vezetők szigorításokat vezetnek be. A Rio de Janeiró-i Fiocruz intézet is meghúzta a vészharangot, bejelentette, hogy az intenzív osztályok telítettsége a 26 tagállamból 13-ban meghaladta a 90 százalékot. A 209 milliós Brazíliában eddig 8,5 millió ember – a lakosság mintegy négy százaléka – kapta meg az oltás első adagját.

Kapcsolódó írásaink