Krónika

Rendkívüli állapot van Hawaiin az áradások miatt

Özönvízszerű esőzés sújtotta a festői szigetcsoportot

Miután a heves esőzések miatti áradások súlyos károkat okoztak a köz- és magánvagyonban szerte a szigeteken, rendkívüli állapotot hirdetett Hawaiin David Ige kormányzó.

Emlékeztetett arra, hogy ezzel lehetővé válik a rendelkezésre álló pénzforrások gyors és hatékony igénybevétele azoknak a megsegítésére, akik bajba jutottak az ítéletidő miatt, amely péntekig is eltarthat.

A súlyos áradások miatt kedden evakuálni kellett a Honolulutól északra fekvő Haleiwa város lakóit. A Maui szigeten fekvő Haiku közelében egy víztározó gátján előző napon átbukott a víz, és a gátszakadás veszélye miatt arra kérték a környékbeli lakosokat, hogy hagyják el otthonukat. Az 17,4 méter magas, 122 méter hosszú gát 1885-ban épült, és idén nyáron akarják elbontani.

A meteorológiai szolgálat szerint a környéken hétfőn, nyolc óra alatt 33,4 centiméter eső esett. Féltucatnyi ház és két híd vált használhatatlanná vagy súlyosan megrongálódott. Michael Victorina megyefőnök arra figyelmeztette a helyi lakókat, hogy a felázott talaj miatt földcsuszamlások is történhetnek, a turistákat pedig arra kérte, hogy ne hagyják el szállásukat.
 

Kapcsolódó írásaink