Krónika

Izraelben már ötmillió ember megkapta a Covid elleni védőoltást

A könnyítésekre készülnek

Látványosan javulnak a járványmutatók a mintegy 9,3 millió lakosú Izraelben, miután már több mint ötmillió embert legalább egyszer beoltottak.

Az MTI tudósítása szerint kedden az ötmilliomodik izraeli is megkapta az első adag vakcinát, és már közel négymillió ember a második dózist is. Az egyre biztatóbb számok nyomán Hezi Levy, az egészségügyi minisztérium igazgatója azt nyilatkozta a Jediót Ahronót című újság hírportáljának, hogy a gyülekezési korlátozások könnyítésén dolgoznak, hogy a népesebb családok is összegyűlhessenek a hónap végén esedékes pészah ünnepén.

Jelenleg zárt térben húsz, nyitott helyeken ötven ember lehet együtt, de a pészah első estéjén, szédereste az izraeli zsidó családok jelentős részében húsznál többen szoktak összejönni. Eközben megkezdték egy terv kidolgozását arra az esetre, ha a jövő évben kétszer újra át kell oltani az Izraelben élőket. Levy arra is felhívta figyelmet, hogy a mintegy kétmillió beoltatlan gyermek még továbbadhatja a vírust. Jelenleg 1073 embert ápolnak kórházakban, a járványban közel hatezren vesztették életüket.