Krónika

Bakondi: A migránsok nem tartják be a járványügyi szabályokat

A migránsok nem tartják be a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében hozott szabályokat, ezért egyes országokban magas a migránshátterűek aránya a fertőzöttek között - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán az M1 aktuális csatornán.

Bakondi: A migránsok nem tartják be a járványügyi szabályokat
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója rámutatott; egyes országokban magas a migránshátterűek aránya a fertőzöttek között
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A műsorban elhangzott, statisztikák szerint Németországban a legsúlyosabb állapotú koronavírusos betegek 50 százaléka migránshátterű. Bakondi György ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy vannak olyan európai országok, ahol a migránshátterű emberek aránya már közelíti vagy meghaladta a lakosság tíz százalékát. Az, hogy a betegek között 50 százalék az arányuk, azért lehet, mert nem tartják be a szigorú intézkedéseket - vélekedett.

Hozzátette: ezek az adatok nem az újonnan érkező migránsokról, hanem a már korábban érkezett, valamilyen jogcímen legálisan az országban tartózkodó bevándorlókról szólnak.

Kitért arra is: idén eddig 18 300 határsértőt tartóztattak fel, és 194 embercsempészt fogtak el Magyarországon. Ez jóval magasabb az előző év első két hónapjának adatainál - fűzte hozzá.

Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy azért magas a migránshátterűek aránya a koronavírus-fertőzöttek között, mert nem tartják magukra nézve érvényesnek azokat a szabályokat, amelyeket nem az ő közösségük hozott. Emellett a növekvő illegális bevándorlás is fokozza a járványt, mert az érkezők egészségügyi állapotáról semmit nem lehet tudni - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Kapcsolódó írásaink