Krónika

Izraelben már a közösségi immunitásról vitáznak

Világelsők az átoltottságban

A közösségi immunitás elérésének lehetőségéről tartottak szakértői vitát Izraelben – tudósított az MTI. Az átoltottság arányát tekintve az ország világelsőnek számít, a lakosság több mint fele, közel ötmillió ember megkapta már legalább az első dózis védőoltást.

Janív Erlich professzor szerint három-négyszeres reprodukciós ráta mellett a közösségi immunitáshoz legalább nyolcvanszázalékos védettséget kell elérni, de ez a gyerekek beoltása nélkül Izrael­ben nem lehetséges. Hagit Szerbegil Maman, az asdódi kórház igazgatóhelyettese szerint viszont csak kilencvenszázalékos átoltottságnál ér véget teljes egészében a koronavírus fenyegetése.

Egy másik szakértő úgy látja, legalább még kétmillió ember beoltása után lehet ezt elérni. Zeév Rothstein professzor, a jeruzsálemi Hadassza Kórház igazgatója szerint viszont Izrael már elérte ezt
a szintet. Vasárnap az éjszakai szórakozóhelyek és bárok kivételével megnyitották a vendéglátóipart, és a diákok visszatérhettek az osztálytermekbe. De a maszk viselése és a két méteres távolságtartás kötelező, valamint érvényben vannak a gyülekezési korlátozások is.

Kapcsolódó írásaink