Krónika

Egymillió ember már megkapta az oltást Magyarországon

Magyarországon az elmúlt 24 órában 2 696 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, így a járvány kezdete óta összesen 468 713 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 988 főre emelkedett, tudatta a koronavirus.gov.hu portál.

Egymillió ember már megkapta az oltást Magyarországon
A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagjával olt be egy pácienst Kővári Éva háziorvos a szigethalmi egészségházban lévő orvosi rendelőben
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 336 744 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 115 981 főre emelkedett. 

Jelenleg 7924 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 806 -an vannak lélegeztetőgépen.

Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, közel 400 ezer regisztrált idős oltását végzik ezekben a napokban is a háziorvosoknál a Sinopharm és a Moderna oltóanyagokkal és a kórházi oltópontokon a Pfizer-vakcinával. Az AstraZeneca-vakcinával való oltás e hét második felében folytatódik. 

Az uniós országok közül az átoltottságot illetően hazánk a 2. helyen áll: az átoltottsági arány meghaladta a 10 százalékot. (10,05 százalékot tesz ki). Ez több, mint a 6.23 százalékos EU-s átlag  másfélszerese.

Az uniós országok közül az átoltottságot illetően hazánk a 2. helyen áll
Az uniós országok közül az átoltottságot illetően hazánk a 2. helyen áll
Fotó: MH

A magyar oltási sebesség pedig magabiztosan a 2,5-szerese az EU-snak, ugyanis míg három nap alatt nálunk a lakosság 2,01 százaléka jutott vakcinához, addig az EU-ban csupán a lakosság 0,70 százaléka.

Hétfő délelőttre már egymillió ember megkapta az oltást Magyarországon. A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról, amelyek mától lépnek életbe.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. Most azért kell zárni, hogy minél hamarabb újra nyithasson az ország. Éppen ezért két hét szigorításról döntött a kormány abban a reményben, hogy húsvétkor újraindítható az élet.

Kapcsolódó írásaink