Krónika

Mély víznyelők nyíltak a horvát földrengés nyomában

Veszélyes víznyelők jelentek meg a pusztító közép-horvátországi földrengés után az érintett területen, a legnagyobb ilyen nyílás átmérője huszonöt méter, és immár csaknem száz van belőlük – közölte a helyi sajtó a hétvégén.

Mély víznyelők nyíltak a horvát földrengés nyomában
Veszélyes víznyelők jelentek meg a pusztító közép-horvátországi földrengés után az érintett területen
Fotó: YouTube/Croatia Infiltration

Mint írják, a tudósok folyamatosan vizsgálják a ritkán látott jelenségeket, a lakosok pedig meg vannak rémülve, mert több közülük a házak közvetlen közelében jelent meg. Josip Terzic geológus, a Horvát Földtani Intézet munkatársa a Novi List című regionális napilapnak egyebek között elmondta, ilyen nyílások korábban is létre jöttek, csak sokkal kisebb intenzitással, és az emberek a termőföldek szántásánál betemették őket.

A földrengések természetes kiváltó tényezői voltak annak, hogy most ilyen erősséggel jelentek meg e kürtők – hangsúlyozta a szakember.

Ennek oka, hogy a terület talajvízzel telített mészkőből álló karsztvidéken található, melynek felszíne alatt sok az oldásos üreg és repedés, amelyek most az erős szeizmikus aktivitás miatt összenyíltak.

Emlékezetes, december 28-án és 29-én két erősebb - 5,2-es, illetve 6,3-es erősségű - földrengés rázta meg Közép-Horvátországot.

Objektum doboz