Krónika

Terjed a brit variáns

Németországban március végéig tart a zárlat, de ötszakaszos, óvatos nyitással próbálkoznak, miközben tízezer fölött van a napi új esetszám

Öt lépcsőben nyitna Németország. Eközben terjed a brit variáns, de már majdnem hétmillió embert beoltottak legalább egy dózissal.

Terjed a brit variáns
Covid-gyorstesztkészlet egy esseni üzletben. Tömeges alkalmazásra készülnek
Fotó: AFP/Leon Kuegeler

Egyre inkább terjed a brit vírusvariáns Németországban, ami megnehezíti a védekezést – erről beszélt tegnap a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője Berlinben. Lothar Wieler elmondta, az új fertőzések több mint 40 százalékát okozza a brit mutáns, ez egy hónappal korábban még csak hat százalék volt. Ez felettébb riasztó fejlemény – fogalmazott.

A magas átoltottságú korcsoportokban csökken a fertőzésgyakoriság, azonban a 80 év alattiak körében emelkedik. Legutóbb egy nap alatt több mint tízezer új fertőzöttet azonosítottak, ami növekedés az egy héttel ezelőttihez képest, ugyanakkor péntekre 264-en hunytak el, ami viszont csökkenés az egy héttel korábbi 394-hez viszonyítva.

Csütörtöki adatok szerint már több mint 6,8 millió ember, azaz a lakosság 5,5 százaléka kapott legalább egy dózis védőoltást, közülük több mint kétmillió személyt pedig már mindkét adaggal beoltották. Eltörölték az AstraZeneca-vakcina felső életkori korlátját, így hamarosan már 65 éven felüliek is kaphatják.

Angela Merkel kancellár szerint az antigéngyorstesztek tömeges alkalmazása és az oltási kampány előrehaladása révén nagyobb fertőzésgyakoriság mellett is lehet engedni a védekezési szabályok szigorúságából.

Március 28-ig meghosszabbították a korlátozások többségét, de közzétették az ötlépcsős nyitási menetrendtervezetet, amit a járványadatok függvényében valósítanak meg. Ez már a héten elkezdődött tartományi szinten az iskolák, óvodák, illetve például a fodrászatok nyitásával.

Másodsorban, március 8-tól megnyithatnak többek közt a kertészetek, könyvesboltok. Szintén jövő hétfőtől fokozatosan nyithatnak a múzeumok, állatkertek. Negyedikként, március 22-től nyithatnak az éttermek kültéren, és a színházak, mozik is. Végül az ötödik szakaszban, április 5-től szabadtéri rendezvények is tarthatók.

Segítség a Szputnyik V-beszerzésben
 

Igor Matovic köszönetet mondott hazánknak
 

Szlovákia miniszterelnöke, Igor Matovic pénteken nyilvánosan köszönetet mondott Magyarországnak, amiért segítséget nyújtott Szlovákiának a koronavírus elleni Szputnyik V orosz oltóanyag beszerzéséhez. „Szeretném nyilvánosan megköszönni Szijjártó Péter magyar külügyminiszternek azt a nagy segítséget, amelyet a kétmillió Szputnyik V-vakcina beszerzéséhez nyújtott Szlovákia népe számára” – írta Matovic a Facebook-oldalán.

Hozzátette, Szijjártó Péter tettekkel bizonyította, hogy Szlovákia barátja, ezért nem tetszik neki, hogy bizonyos személyek Szlovákiában ennek az ellenkezőjét terjesztik. Matovic azokra a szlovák politikusokra célzott, akik az elmúlt napokban Szijjártó Pétert bírálták Révkomáromban tett látogatása és tárgyalásai miatt.
(FP)

Döntöttek Ausztriában

Hatvanöt év felett is adható az AstraZeneca vakcinája

Ausztriában hamarosan már a 65 éven felüliek is kaphatnak AstraZeneca-vakcinát – jelentették be tegnap Bécsben. Az MTI jelentése szerint Sebastian Kurz kancellár és Rudolf Anschober egészségügyi miniszter is üdvözölte a Nemzeti Oltási Tanács ajánlását, hiszen eddig az idősek csak a Pfizer–BioNTech és a Moderna vakcináját kaphatták. Ismert, Ausztria, Dánia és Izrael közös oltóanyag-kutatást és gyártási együttműködést tervez.

Kurz arra a kérdésre, hogy Ausztria vásárol-e az orosz Szputnyik V-vakcinából, csak annyit mondott: „Tárgyalások folynak, de minden az Európai Gyógyszerügynökség engedélyétől függ.” Ausztriában eddig mintegy 750 ezer ember kapta meg a védőoltást, közülük csaknem 240 ezren mindkét adagot. (PS)

Külföldi segítséget kértek
 

Nem bírják a nyomást a cseh kórházak
 

Csehország az Európai Unió segélykérő rendszerén keresztül Németországhoz, Svájchoz és Lengyelországhoz fordult legalább néhány tucat covidos beteg elhelyezésére az ottani kórházakban. Jan Hamácek kormányfőhelyettes szerint már megszületett a megállapodás, hogy ezen országok betegeket vesznek át.

A túlterhelt cseh kórházak már képtelenek biztosítani pácienseiknek a megszokott színvonalú ellátást. A kórházak intenzív osztályain már csak az ágyak 14 százaléka szabad. A sürgősségi ellátások kivételével leállítottak minden halasztható beavatkozást. Napi 15–16 ezerrel növekszik a fertőzöttek száma. Több mint nyolcezer beteget kezelnek kórházban, 1735 személy van súlyos állapotban. A járvány halálos áldozatainak száma túllépte a 21 ezret.
(PS)

A Worldometers adatai szerint világszerte meghaladta a 116,4 milliót a fertőzöttek száma, több mint 2,5 millióan elhunytak, és 92 millióan meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink