Krónika

Lombardiát már negyedszerre kellett egy év alattújra lezárni, tilos elhagyni a városokat

Brescia és Milánó bajban

A tízmilliós Lombardia tartományban sürgősségi zárlat lépett életbe péntek nulla órától a variánsok terjedése okozta vészhelyzet miatt.

Lombardiát már negyedszerre kellett egy év alattújra lezárni, tilos elhagyni a városokat
Oltásra várakozók Bresciában. Naponta háromszáz áldozatot követel a járvány
Fotó: AFP/NurPhoto/Stefano Nicoli

Az intézkedés egyelőre március 14-ig érvényes. Egy év alatt már negyedszerre rendeltek el zárlatot. Ez a gyakorlatban a vendéglátás újbóli egésznapos lezárását jelenti, valamint az iskolákat is bezárták, a bölcsődék azonban nyitva lehetnek. A lakosságot otthon maradásra szólították fel, aki teheti, távmunkára állt át, tilos a városok, települések elhagyása, valamint ismét lezárultak Lombardia külső határai is – tudósított az MTI.

Elsősorban a brit mutáció terjed erőteljesen Bresciában és Milánó térségében. Olaszország nagy része már részleges vagy teljes zárlat alatt van. Piemont tartomány magától döntött erről, Bologna is karantén alá került. A déli Campania kormányzója is Nápoly és az egész tartomány lezárását sürgette. Egyedül Szardínia szigetén lazítottak a szabályokon. Az AstraZeneca gyógyszergyártó csütörtökön engedélyt kért az olasz kormánytól, hogy mintegy 250 ezer adag oltóanyagot exportálhasson Ausztráliába a Róma melletti üzeméből.

Ezt az olasz kormány visszautasította, az Európai Bizottság pedig egyetértett velük. A tagállamnak a döntés meghozatala előtt ugyanis ki kell kérnie az uniós bizottság véleményét. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök közölte, megérti a döntést, mivel naponta körülbelül háromszáz ember hal meg Olaszországban Covid–19-ben. A napi esetszám húszezer körül van, a járvány eleje óta azonosított fertőzöttek száma pedig már meghaladta a hárommilliót.

Kapcsolódó írásaink

Terjed a brit variáns

ĀNémetországban március végéig tart a zárlat, de ötszakaszos, óvatos nyitással próbálkoznak, miközben tízezer fölött van a napi új esetszám