Krónika

Jelentős haladékot kapott a Nemzetközi Űrállomás

Korábban azt is tervezték, hogy az ISS-t a MIR-hez hasonlóan elégetik a Föld légkörében

Évek óta nem tudták eldönteni a fenntartók, mi legyen a Nemzetközi Űrállomás sorsa. A lehetőségek között a megsemmisítés és a turisztikai célú hasznosítás is szerepelt, ám a minap Jurij Gidzenko volt orosz űrhajós bejelentette, a bázis 2028-ig haladékot kapott.

Jelentős haladékot kapott a Nemzetközi Űrállomás
A tudományos kutatások terepe marad az űrállomás 2028-ig
Fotó: Wikipedia

Egy húszesztendős Volvót sem dobunk ki pusztán azért, mert elérte a második X-et, hanem amíg lehet, tovább használjuk – hangoztatta lapunknak Mizser Attila. A Magyar Csillagászati Egyesület főtitkárát a kapcsán kérdeztük, hogy a napokban Jurij Gidzenko volt orosz asztronauta Moszkvában bejelentette, hétéves haladékot kapott a Nemzetközi Űrállomás (ISS).

Az Energia orosz űripari vállalat űrhajók és hordozórakéták repülési üzemeltetéséért felelős részlegének helyettes vezetője a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva arról beszélt, hogy az erről szóló döntést a legfelső szinten hozták meg. Fontos részlet, hogy az ISS költségeit tizenhat ország és öt űrügynökség (NASA, ESA, Roszkozmosz, Japán és Kanada) finanszírozza. Az egyik legnagyobb befizető az Egyesült Államok, de Moszkva és Berlin is jelentős forrásokkal járul hozzá a projekthez.

A NASA mostanság inkább a Hold környezetére koncentrál, oda szeretne újabb űrállomást telepíteni, érthető tehát, hogy számára az ISS hátrébb került az anyagi rangsorban – fogalmazott Mizser Attila. Beszélt arról is, néhány éve felvetődött, hogy az ISS-t 2020 után bezárják, majd a MIR űrállomáshoz hasonlóan tervezetten megsemmisítik, vagy magánvállalkozásban az űrturizmust fogja szolgálni. Az, hogy 2028-ig a tudományos kutatások területe marad, mindenképpen jó hír – húzta alá. Hozzátette, paradoxon, de maga a csillagászat viszonylag keveset köszönhet az ISS-nek – annak ellenére, hogy azért akadtak szép felfedezései. Az ISS jövőjével kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a közelmúltban egy négy centiméter hosszú repedést találtak az orosz Zvezda modul köztes kamrájában. A hiba elhárításán Szergej Rizsikov és Szergej Kugy-Szvercskov kozmonauta dolgozik. A kényes szigetelési munkát várhatóan május 8-án fogják elkezdeni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom